Több országútszakaszt újraaszfaltoznak Hargita megyében idén

Kovács Attila 2020. február 26., 10:49

Összesen 19 kilométernyi országúton készül idén a tervek szerint új aszfaltburkolat Hargita megyében. Nehézkesen járható útszakaszokról van szó, ahol rég nem volt felújítás, és az elmúlt években csak a megjelenő kátyúkat próbálták eltüntetni.

A Gyimeseken átvezető országút burkolata elhasználódott, felújításra szorul. Felújításra vár. Archív Fotó: Veres Nándor

Az egyik legelhanyagoltabb útszakasz a 12A jelzésű, Csíkszeredától Ónfalváig (Onești) tartó országút Gyimes völgyén átvezető része, amely, noha rendszeresen foltozták, igen gyatra állapotba került. Egy szakaszán az eredeti betonburkolatra húzott aszfalt nem bizonyult tartósnak, széttöredezett, egyenetlenné vált, és ezen a kátyúzás sem segített sokat.

Cătălin Romanescu, a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) Hargita megyei kirendeltségének igazgatója szerint

2003-ban volt az utolsó felújítás ezen a szakaszon,

azóta pedig sokat romlott az állapota, mivel viszonylag sűrű a nehézgépjármű-forgalom is.

Három útvonalon dolgoznak

Múlt héten Hargita megyében tájékozódott az országutak állapotáról a CNAIR Brassói Területi Igazgatóságának igazgatója is, és kedvező híreket hozott. Romanescu kérdésünkre elmondta,

elvi jóváhagyás van arra a területi igazgatóság részéről, hogy Hargita megyében összesen 19 kilométeres országúti szakaszon 4 centiméter vastagságú új aszfaltburkolatot húzzanak az útfelületekre.

Az igazgató szerint a munkálatokhoz szükséges összegek rendelkezésre állnak, most a hivatalos dokumentumokat, a szerződések aláírását várják – így

nyáron várható az aszfaltozás.

Az egyeztetések értelmében a 12A jelzésű országúton 8 kilométeres hosszúságban aszfaltozzák újra az úttestet az ortodox kolostor közeléből kezdődően Gyimesfelsőlokig, a volt kaszárnyák előtti szakaszt is beleértve. Szintén 8 kilométeres szakaszon készül új útburkolat a 13B jelzésű országúton Borzont és Gyergyószentmiklós között, illetve új aszfaltszőnyeg Székelykeresztúron, a városon átvezető 13C jelzésű országúton – tudtuk meg.

Részleges javítások

A korábbi években többnyire csak burkolatjavítást végeztek a Hargita megyei országutakon, így a 11B (Csíkkozmás – Kézdivásárhely), a már említett 12A, a 12C (Gyergyószentmiklós – Gyergyóbékás), a 13A (Balavásár – Csíkszereda), a 13B (Parajd – Gyergyószentmiklós), a 13C (Héjjasfalva – Székelyszentlélek), illetve a 15-ös (Maroshévíz – Gyergyótölgyes) országutakon. A 13A jelzésű országút Hargitán átvezető szakaszán több híd van omlásveszélyes állapotban, Csíkszereda nyugati kijárata közelében pedig az Olt-híd szorul teljes szerkezeti felújításra egy korábbi szakértői felmérés szerint.

{A}