Több udvarhelyszéki településen zajlanak még a tárgyalások az RMDSZ-es polgármesterjelölt-állítások ügyében

Fülöp-Székely Botond 2020. február 25., 17:54

Több udvarhelyszéki községben sem indul újabb mandátumért a jelenlegi RMDSZ-es polgármester és vannak olyan települések is, ahol előválasztást kell szervezzenek a jelöltek kiválasztása érdekében. A tárgyalások ugyanakkor nem mindenhol zárultak le.

Biró Barna Botond jelezte: több változás is lesz Udvarhelyszéken az RMDSZ-es jelöltállítás tekintetében Fotó: Erdély Bálint Előd

Udvarhelyszéken néhány településen is előválasztást fognak szervezni, hiszen több személy jelezte, hogy RMDSZ-es színekben szeretne megmérkőzni a polgármesteri címért – jelentette ki keddi székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján Bíró Barna Botond, a szövetség udvarhelyszéki szervezetének elnöke.

{A}

Ahol biztosan változások lesznek

Nem indul újabb mandátumért Péter Zoltán, Siménfalva község jelenlegi polgármestere, helyette Nagy Jánost jelöli a szövetség. Oklánd községben Cseke Miklós polgármester sem vállal újabb mandátumot, helyette Godra Lehel alpolgármester mérkőzik meg a tisztségért.

Homoródalmás polgármestere, Tikosi László, valamint Mihály Dénes lövétei községvezető a korábbi pártfüggetlenségüket feladva RMDSZ színekben lesznek jelöltek.

Bögözben március 8-án előválasztást fognak szervezni, hiszen a regnáló polgármester, Farkas Mózes mellett Ülkei Zoltán – a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal városrendészeti osztályának vezetője – is jelezte, hogy megpályázná a tisztséget. Már azt is tudni lehet, hogy

Bokor Sándor parajdi községvezető nem szeretne újabb mandátumért indulni, így ott még tárgyalások folynak.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Időt kértek és kaptak

Bíró Barna Botond rámutatott, olyan települések is vannak, ahol egyelőre nem sikerült egyezségre jutni a jelöltállítással kapcsolatban, így meghosszabbították az erre vonatkozó határidőt.

Kápolnásfaluban például tárgyalásokat kezdeményeztek Benedek László jelenlegi MPP-s polgármesterrel, kérve, hogy a két párt közös jelöltlistát indítson.

A tisztségviselő erre nem adott választ, és ha elhatárolódik a felkínált ajánlattól, akkor az RMDSZ saját jelöltet indít. Bíró elmondta, hogy

Szentegyházán is van még amit tisztázni, de ott mindenképp saját jelöltet indít az RMDSZ.

Etéd is különleges helyzetben van a jelöltállítás szempontjából, hiszen Szőcs László korábbi községvezető – akinek összeférhetetlenség miatt szüntették meg a mandátumát – fellebbezett az őt ért vádak ügyében. Ha keresete kedvező elbírálást kap, akkor őt jelöli a tisztségre az RMDSZ, ha nem, más jelöltek keresnek. Újszékelyen szintén több személy adta le a jelöléséhez szükséges dokumentációt, így ha időközben nem születik egyezség, akkor előválasztást ír ki a szövetség.

A nem említett településeken nem lesznek változások, a jelenlegi polgármesterek újráznának, kivéve Székelyudvarhelyet, ahol Derzsi László pályázik a tisztségért.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Újrázna Borboly

A sajtótájékoztatón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki bejelentette, újabb tanácselnöki mandátumért indulna. Eddig ő az egyetlen, aki nyilvánosságra hozta, hogy megmérkőzne a tisztségért.