Még több turistát vonzana a térségbe a Maros megyei önkormányzat

Antal Erika 2020. február 25., 17:39

Maros megyében tavaly az országos átlag feletti volt az idegenforgalom növekedése. Több mint 5 százalékkal nőtt az ideérkezők száma, és 10-zel a vendégéjszakáké. Ami a látogatók számát illeti, 5. helyen áll a megye, a vendégéjszakák számát tekintve pedig 7. az országban.

Stílusosan, a vár udvarán beszéltek a turisztikai fejlesztésről Fotó: Haáz Vince

A Maros Megyei Tanácsnak kiemelt célja a turizmus fejlesztése, a megye értékeinek népszerűsítése – hangsúlyozta Péter Ferenc önkormányzati elnök, aki Szőcs Leventével, a Visit Maros Egyesület vezetőjével közös sajtótájékoztatón számolt be a megvalósításokról és a rövid távú tervekről.

{A}

Elmondta, a megyében átlagosan három éjszakát töltenek az idelátogatók, Marosvásárhelyen és Segesváron 1–1 éjszakát, míg Szovátán 3-at. Ezen szeretnének változtatni, arra ösztönözni a látogatókat, hogy több időt töltsenek a megyében. Ezt a célt szolgálja a turisztikai vásárokon való részvétel, ahol a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó, másfél éve létrehozott Visit Maros Egyesület a kulturális és épített örökség mellett a természeti látnivalókat népszerűsíti, túraútvonalakat mutat be, egy-egy város, település, vidék sajátosságait ismerteti, felhívja a figyelmet arra, amiért érdemes Maros megyébe látogatni és többnapos programokon részt venni.

PÉter Ferenc és Szőcs Levente a megye idegenforgalmának fellendítéséről beszélt Fotó: Haáz Vince

Ahhoz, hogy az idegenforgalom még jobban fellendülhessen, együttműködésre van szükség a szolgáltatók mellett a megyei önkormányzat és a települések önkormányzatai között is. Főleg Marosvásárhely bekapcsolódására lenne szükség – hangsúlyozta Péter Ferenc, majd rámutatott, hogy a város marketingeszközeivel tudna ebben hatékonyan részt venni, de a tapasztalat mást mutat,

a település céljai nem egyeznek a megye céljaival.

A Visit Maros munkatársai egyébként néhány napja érkeztek haza egy Bukarestben rendezett turisztikai vásárról, ahol igen nagy érdeklődést tapasztaltak a régió iránt. Mivel pedig a belföldi turisták mellett a külföldiek is fontosak, a héten Budapestre is elutaznak, ahol egy nagyobb nemzetközi vásáron mutatják be a látnivalókat. Idén a kulturális és épített örökségen van a hangsúly, a népszerűsítő anyagok között Maros megyei várak, kastélyok makettjét is elviszik. Így a Budapestre látogató utazási irodák, turisztikai cégek és szolgáltatók a marosvécsi Kemény-kastély, a szászkézdi parasztvár és az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély kicsinyített mását is megtekinthetik.