Csak három településen tartanak RMDSZ-es előválasztást Maros megyében

Simon Virág 2020. február 26., 15:53

75 településen rangsorol az RMDSZ Maros megyében a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) által megjelölt három módszertan szerint: álló- vagy mozgóurnás előválasztás, elektoros jelölőgyűlés, illetve a választmányok és a Területi Állandó Tanács közös döntése alapján.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Maros megyében az esetek többségében a harmadik módszer szerint választják ki a polgármester- és tanácsosjelölteket, azonban van néhány település, ahol előválasztást tartanak.

Balavásáron, Nyárádkarácsonfalván és Mikefalván szerveznek előválasztást, hogy eldöntsék, ki legyen az RMDSZ-es polgármesterjelölt.

Bár a jelöléseket február 27-éig kell megtenni, azt már szinte biztosan tudni lehet, hogy ahol eddig is RMDSZ-es vagy RMDSZ által támogatott polgármester volt, ott az idei helyhatósági választásosokon is lesz RMDSZ-es polgármesterjelölt. Maros megyében jelenleg a 102 önkormányzatból 38 ilyen van. „Ezenkívül lesznek máshol is jelöltjeink. Például Vásárhelyen Soós Zoltán ugyan függetlenként indul, de RMDSZ-támogatással.

Vélhetően Szászrégenben, Marosszentannán, Vajdaszentiványon, Makfalván, Segesváron is lesz RMDSZ-es polgármesterjelölt.

Ezeket a döntéseket azonban a helyi szervezetek fogják meghozni. Mezőmadaras esetében magyar a polgármester, de nem RMDSZ-es, azonban ott lesz az RMDSZ-nek is jelöltje. Március 8-a a megyei határidő, amíg hivatalosan le kell zárni a jelöltállítást” – magyarázta Kovács Levente.

{A}

A marosvásárhelyi tanácsosi listára csütörtökig iktathatják jelentkezésüket az érdeklődők. A megyei RMDSZ úgy döntött, hogy mivel a szövetség marosvásárhelyi szervezetének döntéshozó és végrehajtó testületei fel vannak függesztve, a városi tanácsosok esetében a Területi Állandó Tanács végzi – legkésőbb március 6-áig – a rangsorolást, előzetesen konzultálva a városi körzetekkel. A megyei tanácsosi listát illetően kifejtette, hogy a térségi jelölőgyűléseken hangzanak el a jelöltek nevei, akiket a Területi Képviselők Tanácsa legkésőbb március 6-áig rangsorol majd.

Maros megyében a megyei tanácselnökjelölt és a marosvásárhelyi polgármesterjelölt személyéről korábban már döntött a megyei küldöttgyűlés, így ezen tisztségekre nem szervez rangsorolást a megyei szervezet.