Tehetséggondozásra fektet hangsúlyt egy amerikai alapítvány Erdélyben

Barabás Hajnal 2020. február 25., 20:41

Idén lesz tíz éve annak, hogy az egyesült államokbeli Forerunner Federation Alapítvány Székely Előfutár ösztöndíjat biztosít erdélyi diákoknak kutatásaik elvégzéséhez és a művészeti alkotómunkához. Eddig közel száz fiatal tehetséget támogattak, és idén is várják a pályázatokat.

Az utóbbi években azt tapasztalták, hogy leginkább az úgynevezett természettudományok terén tevékenykedők pályáztak. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Ismét meghirdeti erdélyi diákoknak szóló ösztöndíjpályázatát az egyesült államokbeli Forerunner Federation Alapítvány. „Erdélyben különösen sok tehetséges fiatal van, akik a legjobb támogatást érdemlik a pályakezdés nehézségeinek idején” – fogalmazott Balás András egyetemi tanár, az alapítvány elnöke. Az indulás óta már közel száz székelyföldi tehetséget támogattak fejenként 350 és 1000 dollár közötti összeggel. „Mint nevünk és címerünk is jelzi, a székely értékeket szeretnénk megőrizni, ahonnan a családom is származik. Munkánkkal a kisebbségi hagyományokat ápoljuk és a tehetséggondozást támogatjuk. Ma már nemcsak a székelyföldi kisebbség segítésével foglalkozunk, de az erdélyi magyarokra is kiterjesztettük az ösztöndíj lehetőséget” – osztotta meg.

Újdonságok

Az utóbbi években azt tapasztalták, hogy leginkább az úgynevezett természettudományok terén tevékenykedők pályáztak, ezért

idén bátorítani szeretnék azokat is, akik a humán- és társadalomtudományok, illetve a művészetek terén tanulnak.

Különösen biztatják azokat is, akik hivatásuknak tekintik a tanítást Székelyföldön vagy másutt Erdélyben. Ebben az évben főként azokat a pályamunkákat, projekteket szeretnék támogatni, amelyeknek lehet nemzetközi kihatásuk. A jelentkezők az előzetes tervek szerint május közepéig adhatják le pályázataikat. További információk az alapítvány honlapján találhatók, ugyanitt tölthető le a pályázati űrlap is. Az érdekeltek ugyanakkor hasznos tanácsokat kaphatnak a pályázatok összeállításához Balás András Tudomány és helytállás című könyvében.

{A}

Vállalkozói klubok

Az amerikai alapítvány egy másik projektet is indítana Erdélyben, éspedig középiskolai tanárokat és diákokat támogatna innovációs vállalkozói klubok létesítésében, működtetésében. A Nyugat-Balkánon már jól működik ez a projekt, versenyeket is szerveznek diákoknak. Mint az alapítvány elnöke elmondta, a középiskolai vállalkozói klubok mozgalma például Bosznia-Hercegovinában is nagyon sikeresen terjed, sok száz diák részvételével. Ezt a mozgalmat szeretnék most Erdélyben is meghonosítani. „Ha lesznek érdeklődő iskolák, szívesen kapcsolatba lépünk velük, a vezető tanároknak is tudunk anyagi támogatást biztosítani” – tette hozzá Balás András.