A megyei tanácselnöki szék felé kacsintgat Dorin Florea?

Szucher Ervin 2020. február 25., 16:13

Dorin Florea még gondolkodik, másokkal konzultál, és csak azután dönt arról, hogy folytatná-e Marosvásárhely polgármestereként. A húsz éve regnáló elöljárót viszont jobban érdekelné a megyei tanács vezetése.

Dorin Florea. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy újabb polgármesteri mandátumért indulna Fotó: Haáz Vince

Dorin Florea határozott igennel válaszolt, amikor lapunk arról kérdezte, hogy érdekli-e a Maros megyei önkormányzat elnöki széke.

„Engem mindig is érdekelt a megye. Ha indulok, csak azért is indulnék, hogy megmutassam, az eddigi elnökök mennyi hibát követtek el” – indokolta álláspontját Marosvásárhely polgármestere.

Dorin Florea még nem döntötte el, hogy vállalna-e egy újabb, hatodik polgármesteri mandátumot, de szavaiból könnyen kivehető volt, hogy vonzóbbnak találná a megyét irányítani.

Florea szerint a megyei tanács jelenlegi vezetőit a Kultúrpalota kupás cserepei most is jobban foglalkoztatják, mint a térség igazi nagy problémái. Ezek közül fel is sorolt egy néhányat: a Marosvásárhely körüli közlekedési infrastruktúra hiányát, az UNESCO-örökség listáján lévő segesvári vár falának omladozását, Szászrégen és környéke nehezedő sorsát, a havasokból lehozható víz hiánya miatt vegyileg agyonkezelt Maros-víz gyatra minőségét.

{A}

Szerinte a kaotikus építkezés és a csatornázáshiány miatt

a Marosvásárhellyel összenőtt Koronka olyan, mint a dél-afrikai törzsi állam Bantusztán, a megyei jogú városként számon tartott Dicsőszentmárton pedig egy faluvá degradálódott koszos település.

Véleménye szerint a megyei tanács olyannyira nem volt képes összehangolni a Vásárhely körüli vidéki települések fejlesztési tervét, hogy a fejetlen építkezés miatt szinte lehetetlen egy rendes, a várost elkerülő utat megépíteni.

Fotó: Haáz Vince

Florea azt is szóvá tette, hogy a megyei tanács jelenlegi elnöke, Péter Ferenc felelőtlenül gáncsolja a város projektjeit. A legfájóbbnak a főtér alatti, illetve az új kórház melletti parkolók építésének meghiúsítását és a Dózsa György utca felújítását nevezte.

Florea elismerte, hogy a román pártok is sokat tévednek, beleértve a jobboldali alakulatokat is.

Ő a saját pártjával, a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) is elégedetlen, ezért nem is tekinti már magát az alakulat megyei elnökének.

Kérdésünkre, hogy amennyiben nem száll versenybe Vásárhelyért, és inkább a megyei vezetést pályázza meg, támogatja-e egykori sajtósát és személyi tanácsosát, a megmérettetésre készülő magyarellenes Marius Paşcant, Dorin Florea nemleges választ adott, mert szerinte útjaik már régóta szétváltak, elveik pedig teljesen különböznek.