„Megúszta” Hargita megye a viharos erejű széllökéseket

Széchely István 2020. február 25., 21:51

Néhány útra dőlt fával és egy kiterjedtebb áramkieséssel megúszta Hargita megye a viharos erejű széllökéseket, amelyek miatt hétfő estig narancssárga jelzésű meteorológiai riasztás volt érvényben a megye területén. 

Több fát is az útra döntött a viharos szél hétfőn, de ezek nem okoztak nagy fennakadásokat a közlekedésben. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Az udvarhelyi zónában Felsőboldogfalvát, Ócfalvát és Bikafalvát érintette az a kiterjedtebb áramkiesés, amelyet a hétfői viharos erejű szél okozott. A három településen mintegy 600 háztartás maradt áram nélkül, hét transzformátor meghibásodott, de az áramszolgáltató vállalat tájékoztatása szerint sötétedésre mindenhol sikerült helyreállítani a szolgáltatást – számolt be az időjárás okozta károkról készített jelentés alapján Adrian Pănescu. A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője ugyanakkor elmondta, hétfőn volt egy másik áramkiesés a megye északi részében, Borszék környékén is.

{A}

A viharos erejű szél, amely a hegyvidéki területeken néhol elérte a 110 kilométeres óránkénti sebességet a 13A jelzésű országút mentén, Csíkszereda és Székelyudvarhely között néhány helyen fákat döntött az útra, ugyanakkor a Gyimesekben is kicsavart egy-két fát a földből, és hasonló károkról érkezett jelentés a Kalondáról, valamint a Bucsin-tetőről is – tájékoztatott a szóvivő, de hozzáfűzte, ezek nagy fennakadásokat nem okoztak a közlekedésben, és sérülésekről sem kapott bejelentést a prefektusi hivatal.