Hargita megyei fogyasztóvédelmi mérleg: több a panasz, és több az ellenőrzés is

Széchely István 2020. február 25., 13:20

Több mint két és fél millió lejre bírságolta meg a kihágást elkövető vállalkozásokat, szolgáltatókat az elmúlt évben a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség. A múlt év háromnegyedét nagyon szűkös személyzettel dolgozta végig a hatóság.

A múlt év során összesen 615 alkalommal állapítottak meg törvénysértést a Hargita megyei fogyasztóvédők. Képünk illusztráció Fotó: Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság

Nőtt a lakossági fogyasztóvédelmi bejelentések száma 2019-ben az azt megelőző évhez képest – derül ki a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség frissen elkészült éves jelentéséből. Tavaly 520 reklamációt kapott a hatóság az előző évi 457-hez képest, a panaszok közel felét – 239-et – találták megalapozottnak, és az ügy kivizsgálása után a fogyasztó javára döntöttek. 102 ügy megegyezéses úton oldódott meg, 74 panaszt viszont megalapozatlannak talált a fogyasztóvédelem, további 78-at pedig átirányítottak, mert más intézmény hatáskörébe tartoztak. Néhány bejelentést a panaszosok utólag visszavontak, illetve volt két megoldatlan ügy is – derül ki a hatóság éves tevékenységi jelentéséből.

1349 ellenőrzést végeztek

A fogyasztóvédelmi felügyelőség 1349 ellenőrzést végzett az elmúlt évben, mintegy százzal többet, mint 2018-ban, és több bírságot is róttak ki, mint egy évvel korábban. Az összesítés szerint 615 alkalommal állapítottak meg törvénysértést, és 442 esetben alkalmaztak pénzbüntetést, valamivel több mint 2,66 millió lejes összértékben, igaz, ebből csak 311 500 lej folyt be az államkasszába december végéig.

Az írásos figyelmeztetések száma majdnem háromszorosára, 227-re nőtt tavaly az előző évi 81-hez képest, és

203 esetben rendelték el a problémás, illetve a fogyasztókra nézve veszélyes áru megsemmisítését.

A kereskedelmi forgalomból kivont és megsemmisített termékek összértéke meghaladta a 237 ezer lejt – ez több mint a duplája az előző évi értéknek.

{A}

A fogyasztóvédők tavaly tizenegy esetben vettek mintát olyan termékekből, amelyek esetében felmerült a gyanú, hogy nem megfelelők. Ez a laboratóriumi elemzések során mind a tizenegy esetben be is igazolódott – derül ki a hatóság éves jelentéséből. Ebben azt is megjegyzik, hogy tavaly különös figyelmet fordítottak olyan kereskedelmi és szolgáltató egységek ellenőrzésére is, amelyek vidéken működnek.

Kevesebb alkalmazott

A személyzetre vonatkozó részben a hatóság vezetője, Laurențiu Moldovan fogyasztóvédelmi főfelügyelő-helyettes által aláírt jelentés kitér arra is, hogy a múlt év első felében nagyon nehezen tudták elvégezni tevékenységüket, ugyanis az ellenőrök száma a felére csökkent: 2019 januárjától 2019. október közepéig mindössze két ellenőr dolgozott a megyei fogyasztóvédelemnél, majd számuk háromra bővült. Mindezek ellenére az általuk elvégzett ellenőrzések, illetve az ezek nyomán kirótt bírságok száma is nőtt, ugyanakkor több volt tavaly a fogyasztóvédelmi panaszok száma is – áll a hatóság jelentésében.