Nem szerveznek minden csíki településen előválasztást

Kovács Attila 2020. február 25., 15:08

Noha az RMDSZ Csíki Területi Szervezete korábban ezt javasolta, mégsem szerveznek minden csíki településen előválasztást a szövetség polgármester-, illetve önkormányzati képviselőjelöltjeinek rangsorolása érdekében. Olyan községben sem, ahol három polgármesterjelölt van.

Nyolc csíki településen lesz előválasztás március 7–8-án. Rangsorolják a jelölteket Fotó: Barabás Ákos

Balánbánya és Csíkcsicsó kivételével minden csíkszéki községben és városban lesz RMDSZ-polgármesterjelölt a helyhatósági választásokon – ez derült ki a polgármesteri és helyi önkormányzati képviselői tisztségre pályázók jelölési dokumentációinak összesítése nyomán. Az iratokat az RMDSZ Csíki Területi Szervezeténél iktatták. Mint Becze Istvántól, a területi szervezet ügyvezető elnökétől megtudtuk, többféle módon történik Csíkszéken a jelöltlisták véglegesítése,

előválasztás csak néhány településen lesz, legtöbb esetben a helyi választmány és a Területi Állandó Tanács (TÁT) közösen dönt arról, hogy kiket támogat a tisztségek elnyerése érdekében.

Kérdésünkre Becze azt mondta, a jelöltállítás módjáról minden településen a helyi RMDSZ-választmány döntött február 5-ig – a TÁT korábbi határozata értelmében –, a jelölési határidő pedig február 14-én járt le.

„Mi korábban javasoltuk, hogy lehetőleg mindenütt legyen állóurnás előválasztás, de van, ahol ez nem volt indokolt. A helyi döntéseket nem akartuk sehol felülírni, a helyi választmány felelőssége, hogy milyen módszert választ” – magyarázta az elnök. A helyi döntések értelmében állóurnás előválasztás Csíkszeredában, Balánbányán, Csíkrákoson, Csíkszentsimonban, Tusnádon és Szépvízen lesz.

Csíkszeredában Ráduly Róbert Kálmán és Korodi Attila polgármesterjelöltek mellett 28 személy jelentkezett önkormányzati képviselőnek, Balánbányán nincs polgármesterjelölt, az önkormányzati képviselő-testületben kilencen dolgoznának. Csíkrákoson Császár Attila jelenlegi községvezető szerezne újabb mandátumot, Csíkszentsimonban Kozma István polgármester újrázna, Szépvízen pedig Ferencz Tibor – nekik nincs vetélytársuk. Tusnádon viszont hárman pályáznak a polgármesteri tisztségre, György József községvezető mellett Bíró Zsolt és Molnár József is megméretkezik az előválasztáson.

Mozgóurna, jelölőgyűlés

Két községben, Csíkszentimrén és Csíkszentmihályon a mozgóurnás előválasztás mellett döntöttek, ennek során a választási bizottság és a megfigyelők végigjárják a községet. Mivel Kencse Előd, illetve Izsák-Székely Lóránt jelenlegi polgármestereknek nincs ellenjelöltjük, a két községben a helyi önkormányzati képviselőjelöltek kiválasztása az igazi tét.

A fentieknél érdekesebb a helyzet Csíkszentléleken, ahol Keresztes Balázs tisztségben lévő polgármesteren kívül Gidró Attila és Nagy István Alfréd is dolgozna községvezetőként, közülük viszont nem a lakosság, hanem a Helyi Küldöttek Tanácsa és a Területi Állandó Tanács közösen választ jelöltet.

{A}

Hasonló a helyzet Csíkszentgyörgyön, ahol a helyi küldöttek nagy többsége döntött úgy, hogy ne legyen állóurnás előválasztás – tudtuk meg Beczétől. A községben György József polgármesternek Réti Zsófia személyében van kihívója. Jelölőgyűlésen választanak Tusnádfürdőn is, ahol Melles Mária alpolgármester jelentkezett a városvezetői tisztségre az RMDSZ színeiben, akárcsak Csíkszentmártonban, ott a községet vezető Gergely András nem készül újabb mandátumra, helyette Birtalan Sándor ülne a polgármesteri székbe.

Madéfalva élére a 2017-ben összeférhetetlenség miatt mandátumát elveszítő Szentes Csaba készül visszatérni, a községet most irányító Csibi József nem jelöltette magát. Csíkcsicsóban nem lesz polgármesterjelöltje az RMDSZ-nek, Csíkmadarason pedig Becze szerint objektív okokból nem végleges még a jelöltlista.

Ismétlésre készülnek

Több olyan község van, ahol a tisztségben levő polgármesterek vállalnának újabb négyéves megbízatást, és mivel nincs ellenjelöltjük, ezeken a településeken az önkormányzati képviselőjelöltek rangsorolása a jelölőgyűlések feladata. Így Kászonban András Zoltán, Csíkkozmáson Szántó László, Csíkszentkirályon Székely Ernő, Csíkpálfalván Ferencz Csaba, Gyimesközéplokon Gergely Károly, Gyimesfelsőlokon Pap Imre, Csíkszentdomokoson Karda Róbert, Csíkszenttamáson Kedves Róbert, Csíkkarcfalván Gábor Tibor, Csíkdánfalván Böjte Csongor Ernő készül újabb polgármesteri mandátumra. A jelölőgyűléseket február 21. és március 8. között kell megszervezni, az előválasztások március 7-én, illetve 8-án lesznek, főleg vidéken ragaszkodtak a vasárnapi időponthoz – ismertette Becze István.