Drámai végjáték, egyenlített a DEAC a Sportklub ellen

Orbán Zsolt 2020. február 24., 22:38

Másodpercekkel a hosszabbítás előtt, egy óriási egyéni hiba döntötte el a Debreceni EAC és a Csíkszeredai Sportklub második csatáját a jégkorong Erste Liga negyeddöntőjében. A rájátszás első tévés mérkőzése jégproblémák miatt szakadt félbe a második harmadban.

Sokáig volt 0–0, az utolsó pillanat döntött Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„Fontos lehet ez a siker, hiszen visszaadhatja azt a magabiztosságot, amit a középszakaszban elvesztettünk. Igazi csapatmunka volt a mai, a negyedik sor óriásit játszott, de a kapusunk is lehozta kapott gól nélkül a meccset, ami mindig óriási segítség” – értékelt Jason Morgan vezetőedző azt követően, hogy a Sportklub vasárnap elvette a DEAC pályaelőnyét a negyeddöntős páharc első mérkőzésén.

{A}

Az alapszakaszgyőztes csíkiak hétfőn újra jégre léptek Debrecenben, és Morgan ezúttal sem számíthatott több kulcsjátékosára, az egyaránt sérült Becze, Shalla, McLean hármasra, illetve az eltiltott Taratuhinra.

A kiválóra sikerült első mérkőzés után a kék-fehérek a másodikat is lendületesen kezdték, a kapusok közül Hetényinek kellett bemutatnia az első védéseket. A Sportklub letámadása jól működött, a harmad elején a hazaiak nem igazán tudtak épkézláb támadást vezetni.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az első előnyt viszont a sárga-feketék kapták, majd a másodikat is, de a magabiztosan védő Szamankov vezényletével jól tartotta magát a vendégalakulat. Egy páros kiállítás sem hozott változást az eredményjelzőn, 0–0-s állásnál mehettek pihenni a csapatok.

Az első harmadot több lövéssel záró Sportklub fölénye hangsúlyossá vált a második húsz perc elején. Rokalyék minden pozícióból próbálkoztak, Hetényi egymás után nyelte el a korongokat. A másik oldalon Izacky lehetőségénél védett nagyot a fehérorosz kapus, majd Kuljas nem tudta gólra váltani szép szólóját. Kiegyenlítetté vált a játék, de a rendes játékidő felénél következett egy hosszú kényszerszünet:

a jégen egy méretes lyuk keletkezett, így félbe kellett szakítani a mérkőzést.

A pályamunkások igyekeztek gyorsan kijavítani a hibát, a rolba is bejött, de a bizonytalan percek után a játékosok az öltözőkbe vonultak.

Fotó: Rácz Csaba

Nagyjából 40 perccel később a játékvezetők döntése nyomán folytatódhatott a játék. A kérdés az volt, melyik csapatot zökkenti ki inkább a váratlan közjáték, a válasz: egyiket sem,

maradt az addigi forgatókönyv, ez a meccs leginkább a kapusokról szólt.

A harmadik felvonásban oda-vissza hokit láthatott a közönség, igaz a DEAC volt a veszélyesebb fél, ám Szamankov továbbra is remekelt, akárcsak a túloldalon Hetényi.

Fotó: Rácz Csaba

A kimaradt debreceni lehetőségek után Brophey dönthette volna el a meccset egy ellentámadáson, a fonáklövés ellenben Hetényi lepkésében landolt. A ziccert hibázó kanadait kevéssel ez után kiállította a játékvezető, s bár a Sportklub kivédekezte az emberhátrányt, az utolsó tíz másodpercen belül megszerezték a győztes gólt a hajdúságiak:

Gecse adta el a pakkot a kapu mögött, a hatalmas egyéni hibát Mazzag büntette.

A párharc így 1–1-es állásról folytatódik csütörtökön és pénteken Csíkszeredában, mindkét mérkőzés 18.30-tól kezdődik a Vákár Lajos Műjégpályán.

Brassói fordítás, nagy meglepetés Pesterzsébeten

Hétfőn további két mérkőzést rendeztek az Erste Liga rájátszásában. Amint arról beszámoltunk, a Brassói Corona az utolsó tíz percben kétgólos hátrányból fordítva győzte le hazai jégen a Gyergyói Hoki Klubot és került lépéselőnybe. Nagy meglepetést hozott a címvédő és középszakaszgyőztes FTC-Telekom és a Fehérvári Titánok első meccse, utóbbiak hosszabbítás után gyűrték le a Ferencvárost.

Jégkorong Erste Liga, negyeddöntő, 2. mérkőzés:
Debreceni EAC–Csíkszeredai Sportklub 1–0 (0–0, 0–0, 1–0). 
Gólszerző: Mazzag Dániel (60.). 
Kapura lövések: 29–53. 
Kiállítások: 4, illetve 10 perc. 
Játékvezetők: Babic Vladimir, Wolf László – Kedves Alfréd, Vincze Dániel (vonalbírók). 
A párharc állása: 1–1.

1. mérkőzések:
Brassói Corona–Gyergyói HK 3–2 (0–0, 0–2, 3–0)
FTC-Telekom–Fehérvári Titánok 1–2 (0–0, 1–1, 0–0, 0–1) – hosszabbítás után

Korábban: 
Dunaújvárosi Acélbikák–UTE 1–5 (0–2, 1–1, 0–2)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0, az UTE javára.