Nemsokára elkezdődhet a csíkkozmási községi utak korszerűsítése

Iszlai Katalin 2020. február 25., 08:25

Öt kilométernyi útszakasz korszerűsítése kezdődhet el hamarosan Csíkkozmáson, ahol ezáltal a község utcáinak 98 százalékára aszfaltréteg kerülhet. A közel ötmillió lejes pályázatnak köszönhetően a közintézményekhez és a temetőkhöz aszfaltozott úttesten juthatnak el a lakók.

Csíkkozmás madártávlatból. Hamarosan aszfaltozott úthálózat szeli keresztül-kasul a települést Fotó: Pinti Attila

Amint kedvezővé válik az időjárás, elkezdik a vízelvezető árkok kialakítását Csíkkozmáson, ahol idén

a tervek szerint a községi utak 98 százalékára aszfaltréteg kerül

– tudtuk meg Szántó Lászlótól. Csíkkozmás polgármesterének elmondása szerint az erre a célra az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) által nyújtott finanszírozás értéke 4,6 millió lej, amelyből

5 kilométernyi községi útra terítenek aszfaltszőnyeget.

{A}

Összekötni a mezei és községi utakat

Mint a polgármester felelevenítette, a mezei utakat már korábban leaszfaltozták, így most arra törekedtek, hogy

a kül- és belterületeket összekössék a mezei és községi utak összekapcsolása által.

Szintén fő szempont volt, hogy a közintézményekhez, gyakran látogatott helyszínekhez aszfaltrétegen juthassanak el a lakók, ilyen például az iskola, a temetők, a park vagy a lázárfalvi ravatalozó. A korszerűsítésnek köszönhetően a község közel húsz utcájának aszfaltozását végezhetik el ebben az évben.

A településen emellett a főút mentén végig járdát szerettek volna kialakítani, ez a beruházás azonban bizonytalanná vált,

mivel az arra nyert támogatást a korábbi kormány egy országos programjában nyerték el, ennek finanszírozását azonban az új kormány leállította. A tervek már korábban elkészültek, most más anyagi források után kutatnak – árulta el a polgármester.