Korszerű felszerelést kapott a gyergyószentmiklósi kórház újszülött- és gyermekgyógyászati osztálya

Hegyi Zsuzsánna 2020. február 24., 18:51

5500 euró értékű kórházi felszerelést és eszközöket adományozott a romániai Mentsétek meg a gyerekeket Szervezet a Fox Románia támogatásával a gyergyószentmiklósi kórház újszülött- és gyerekosztályának. A kampány keretében második alkalommal adományoztak eszközöket.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

A Mentsétek meg a Gyermekeket romániai szervezete évente felhívja a figyelmet a kórházak koraszülött-osztályainak hiányos finanszírozására, és folyamatosan adománygyűjtő kampányokat szervez, amelyeknek a bevételét az újszülött- és koraszülött-klinikák, kórházak felszerelésére költik. „Kilenc éve azon dolgozunk, hogy a gyermekelhalálozási statisztikán javítsunk.

{A}

Azoknak a kórházaknak próbálunk segíteni, amelyeknek felszerelésekre, eszközökre van szükségük, a megfelelő ellátás biztosítása érdekében

– mondta Ştefania Mircea, a szervezet csecsemőhalálozás csökkentése érdekében létrejött program felelőse. A kampány keretében második alkalommal adományoztak egészségügyi eszközöket a gyergyószentmiklósi kórháznak. Ezúttal a Fox Románia, húsipari cég támogatásával 5500 euró összértékű korszerű felszerelés érkezett. Sorin Ichim, a vállalat marketing-igazgatója elmondta, hogy

a közösségek jóllétébe szeretnének fektetni, és azt szeretnék, ha minél több cég, hozzájuk hasonlóan felkarolná az ilyen jellegű tevékenységeket.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Egy eszköz az újszülött részlegre, három pedig a gyermekgyógyászati osztályra került

Led világítású fototerápia-lámpát és ennek megfelelő újszülött ágyat kaptunk, melyet a fiziológiás sárgaság kezelésére használunk – ismertette Nagy Annamária, újszülött-gyógyász főorvos. A gyermekosztályra három eszköz érkezett:

egy multifunkcionális, mozgatható, gyermekbiztonsági ráccsal ellátott ágy, egy a belsőszerveket és a funkcionális életviteli jeleket közvetítő betegőrző monitor, valamint egy precíz, az infúziós gyógyszerek adagolását szabályozó perfuzomat is érkezett.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Ferenczy István kórházmenedzser az intézmény munkatársai nevében mondott köszönetet a szervezetnek, valamint a vállalatnak az adományért, Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere pedig elmondta, hogy örül annak, hogy az első száz intézmény között van a gyergyószentmiklósi kórház, amely adományt kap a szervezettől, és emlékeztetett, hogy két kórházfejlesztési program részese lesz a városi intézmény. Ugyanakkor elismerte, hogy eddig többnyire a fejlesztések a felnőtt páciensek kezelésének jobbá tételére irányultak, viszont hangsúlyozta, hogy

a jövőben nagyobb gondot fordítanak az újszülött- és a gyerekosztály modernizálására is.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Bokor Márton a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság igazgató-helyettese rámutatott, hogy az uniós országok között Románia élen jár a gyermekhalandóság terén.

Hargita megyében a gyerekek hat és fél ezreléke életét veszti, még mielőtt betöltené az egy évet.

A statisztikák szerint vidéken, ahol nagy a szegénység, az írástudatlanság, csekély az orvosi ellátáshoz való hozzáférés, közel kétszer ennyi csecsemő halálozik el.

Gyergyó térségében, más megyebeli régiókhoz képest, alacsonyabb a gyermekhalandóság, mivel más városokba, más megyékbe szállítják a pácienseket – mondta az igazgató-helyettes.