Újra esély nyílik a tömbházak felújítására Gyergyószentmiklóson

Gergely Imre 2020. február 25., 10:30

Lakossági fórumra hívja a városvezetés azokat a gyergyószentmiklósiakat, akik azokban a tömbházakban élnek, amelyek felújítására több éve nyert támogatást az önkormányzat. A stagnáló fejlesztés megvalósulására új lehetőség nyílik.

Március közepén új kiírás lesz a tömbházak hőszigetelésére, erre fogja az önkormányzat újra benyújtani a dokumentációt Fotó: Gergely Imre

A fórumot szerdán 18 órától tartják a művelődési központ nagytermében, és itt egy újonnan induló pályázat részleteit fogják ismertetni az érintettekkel. Amint azt Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere elmondta,

a változás lényege az, hogy a korábban elnyert fejlesztési támogatásra most új, aktualizált értékekkel újra benyújtják az igényt, amennyiben a lakók is egyetértenek ezzel.

A tervezett munkálatok ugyanis azért nem haladtak eddig, mert egyetlen cég sem jelentkezett ezek kivitelezésére.

{A}

A régi pályázat elkészítésekor kiszámolt árak már elavultak akkorra, amikor a közbeszerzést kiírhatták, és ezeken már nem lehetett változtatni, a Központi Fejlesztési Régió illetékes hivatala ugyanis nem járult hozzá az érték növeléséhez. Így, az árkülönbözetet a lakóknak vagy az önkormányzatnak kellett volna előteremtenie.

Március közepén új kiírás lesz a tömbházak hőszigetelésére, erre fogják újra benyújtani a dokumentációt.

A hozzájárulások aránya nem változik (60 százalékot finanszíroz az Európai Unió, 25-öt a lakók, 15-öt pedig a város) ezeket továbbra is vállalni kell, az új árak mellett.