Függőségekben szenvedőknek segítenének Marosvásárhelyen

Simon Virág 2020. február 24., 22:04

Körvonalazódni látszik Marosvásárhelyen a különböző függőségekben szenvedők számára létrehozandó tanácsadói központ. Ennek tervét tavaly jelentették be, kedden pedig  a helyi tanácsosok is szavaznak létrehozásáról.

Az internetfüggőség is egyre gyakoribb Romániában is. Ők lennének az egyik célcsoport Fotó: Pixabay

A statisztikai adatok szerint Romániában is egyre több a szenvedélybeteg, egyre több a különböző függőség hálójában vergődő fiatal, ugyanakkor

az uniós kimutatások szerint Románia az ötödik helyen található az alkoholfogyasztás terén.

Călin Zamfirescu marosvásárhelyi közgazdász, négy évig volt önkéntes egy kolozsvári szervezetnél, ahol szenvedélybeteg fiatalokkal foglalkoztak, de nagy hangsúlyt fektettek a függőség kialakulásának megelőzésére, a prevencióra is. Az ott tanultakat szeretné életbe ültetni itt is, ehhez kérte a marosvásárhelyi polgármester, Dorin Florea segítségét.

{A}

A Minnesota-módszerről

A függőségekben szenvedők számára létrehozandó tanácsadói központ tervét tavaly nyáron mutatták be, azóta szakembereket és önkénteseket toboroztak. A Kolozsváron alkalmazott Minnesota-módszert szeretnénk itt is életbe ültetni. A módszer lényege: 

olyan szakmai csapat foglalkozik a betegekkel, amelyben minden vonatkozó szakterület szakembere jelen van – pszichológus, orvos, szociális munkás, addiktológiai konzultáns, önkéntes.

Az önkormányzati képviselőknek készített tájékoztató anyagból kiderül, hogy a tanácsadói központot Marosvásárhelyen a Kádárok bástyájában hoznák létre és a szociális igazgatóság fennhatósága alá tartozna. Itt elsősorban

különböző függőségektől szenvedő fiatalokat fogadnának, de hozzátartozóknak is szerveznének előadásokat, tartanának tanácsadást.

Mi több hangsúlyt fektetnének arra is, hogy a függőségektől megszabadult személyek vissza tudjanak illeszkedni a helyi közösségekbe, folytassák tanulmányaikat, találjanak munkát. A végső döntést, a központ létrehozásáról a az önkormányzati képviselők hozzák meg, kedden.