Koronavírus: 18 személyt tartanak megfigyelés alatt Maros megyében

Simon Virág 2020. február 24., 16:11

Maros megyében 18 személyt tartanak megfigyelés alatt otthonaikban, miután olyan országokból érkeztek haza, ahol kapcsolatba kerülhettek koronavírussal fertőzött személyekkel.

Fokozottan ellenőrzik a repülőtereken is az Észak-Olaszországból és Kínából hazatérő román állampolgárokat Fotó: Beliczay László

A Maros megyei prefektúra hétfőn délben közölte, hogy Maros megyében 18 személyt tartanak megfigyelés alatt a közegészségügyi szakemberek. A megfigyelt személyek otthoni karanténban vannak, ami azt jelenti, hogy 14 napig nem hagyhatják el a házat és vendégeket sem fogadhatnak.

Jelenleg egyiküknél sem jelentek meg a koronavírus-fertőzésre utaló jelek.

Azokat a személyeket tartják megfigyelés alatt, akik Kínából, illetve Olaszország karantén alatt levő településeiről, vagy azok közeléből érkeztek az országba, illetve kapcsolatba kerülhettek olyan személyekkel, akik ezekből az országokból érkeztek haza. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy aki a fertőzött országrészekből vagy azok környékéről érkezik, jelentse ezt és tartsa be a 14 napos otthoni karantént, ellenkező esetben büntetésre számíthat.

Amennyiben Maros megyében koronavírussal fertőzött beteget azonosítanak, azt a kolozsvári fertőző betegségek kórházába vagy Bukarestbe a Prof. Dr. Matei Balș intézetbe szállítják.

{A}

A prefektúra emlékezteti a megye lakóit, hogy az egészségügyi világszervezet mit tanácsol a vírusok terjedésének megakadályozása, a fertőzés elkerülése érdekében: gyakran és alaposan mossunk kezet szappannal vagy alkohol alapú tisztítószerrel, amikor tüsszentünk tegyünk a szájunk és az orrunk elé egyszer használatos zsebkendőt, majd azt dobjuk el és mossunk kezet. Továbbá kerüljük azokat a helyeket, ahol sok személy tartózkodik egyszerre, kerüljük a lázas személyek társaságát, ha betegek vagyunk keressük fel a háziorvosunkat és tőle kérjünk gyógyszert, kezelést.