A Déli-Kárpátokban már vörös jelzésű riasztás van érvényben az érkező szélvihar miatt

Székelyhon 2020. február 23., 16:55

Frissítette a korábban kiadott riasztásait vasárnap délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) és harmadfokú (vörös jelzésű), hétfőre érvényes viharriasztást adott ki a Déli-Kárpátok és a Kárpátkanyar 1500 méter fölötti térségeire.

Ismét hatalmas pusztítást hagyhat maga után a felerősödő szél. Képünk illusztráció Fotó: Beliczay László

Másodfokú (narancssárga jelzésű), vasárnap délutántól érvénybe lépő szélriasztás van Erdélyben, Moldvában, a Körösök-vidékének északi részében és Dobrudzsában, illetve elsőfokú (sárga jelzésű) riadó az ország többi részében – szemlézi az újabb riasztást az Agerpres.

A meteorológusok szerint vasárnap estétől kezdődően

a szélfúvás fokozottan megerősödik az ország legnagyobb részében, 55-70 kilométer/órás sebességgel fog fújni azokon a területeken, amelyek sárga jelzésű riasztás alatt állnak.

{A}

Február 23-a este 6 óra és február 24-e este 6 óra között a hegyvidéken a széllökések sebessége meghaladja a 110-130 km/órát is. Előbb a Keleti-Kárpátokban, majd a hegyvidék többi részén is, főként 1600 méter fölött, időszakosan hóvihar lesz, jelentősen csökkentve a látási viszonyokat.

Az ANM szerint Konstanca, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Giurgiu, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinţi megye és Bukarest áll sárga jelzésű riadó alatt.

{K1}

Szintén vasárnap este 10 órától hétfő este 6 óráig narancssárga jelzésű szélriadó lesz érvényben Erdélyben, Máramarosban, Moldvában, Dobrudzsában és a Körösök-vidékének északi részében. Hétfőre virradóra és a hétfői nap első felében

Erdélyben, Máramarosban és a Körösök-vidékének északi felében 80-95 km/órás sebességgel fog fújni a szél, Moldvában és Dobrudzsa északi részében pedig főleg hétfőn lehet számítani a szélfúvás ilyen fokú megerősödésére.

Itt rövidebb időszakokra a 90-100 km/órás sebességet is meghaladják majd a széllökések.

A narancssárga jelzésű riasztás Szatmár, Máramaros, Suceava, Botoşani, Szilágy, Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Maros, Fehér, Hunyad, Szeben, Brassó, Hargita, Kovászna, Bákó, Vrancea, Neamţ, Iaşi, Vaslui, Galac megyében, illetve Tulcea, Krassó-Szörény és Arad megye egyes részein lesz érvényes.

A vörös jelzésű riadó a hétfőre virradó éjszaka, 2 órakor lép érvénybe és este 6 óráig tart. A Déli-Kárpátok és a Kárpátkanyar érintett, ahol a szél több mint 140-180 kilométer/órás sebességgel fog fújni, a hóvihar gyakorlatilag nullára csökkenti a látási viszonyokat. A következő megyéket érinti a riasztás: Krassó-Szörény, Hunyad, Gorj, Fehér, Vâlcea, Szeben, Brassó, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Kovászna, Buzău és Vrancea.