Leszármazottaival együtt emlékeztek a székely himnusz írójára Székelyudvarhelyen

Kovács Eszter 2020. február 22., 21:23

Születésének 125. évfordulóján székely himnusz szerzőjére emlékeztek Székelyudvarhelyen: a belvárosi református temetőben, Csanády György végső nyugvóhelyén a leszármazottak részvételével ünnepelt a közösség.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A székely himnusz szerzőjének fia, Csanády András egyéni grafikai kiállítását nyitották meg pénteken a Haáz Rezső Múzeum Kossuth Lajos utcai képtárában, majd

szombaton a belvárosi református temetőben, Csanády György sírhelyénél emlékeztek a székelyudvarhelyiek.

A szervezők szerint évről-évre egyre többen vesznek részt a Csanády-emlékünnepen Fotó: Erdély Bálint Előd

Csanády 1895 február 23-án született Székelyudvarhelyen, végakarata szerint halála után hamvait hazahozták. „1990-ig városunk szülöttjéről nem volt szabad beszélni, az általa írt székely himnuszt nem szabadott énekelni” – elevenítette fel Bíró Edith. A megemlékezés szervezője, a Székely Nemzeti Tanács tagja hozzátette:

vajon Csanády György gondolta-e 1921-ben, amikor megírta versét, hogy több mint 100 év elteltével a magyarok nemzeti ünnepein nemzeti imánk után felcsendül a székely himnusz a világ minden táján?

Fotó: Erdély Bálint Előd

Egyébként a székely himnusz zenéjét Csanády barátja, a szintén székely származású Mihalik Kálmán szerezte. A zeneművet egy szegedi leánykórus adta elő először 1921 május 22-én, a bemutatón Kantáta néven szerepelt. 2009 óta minden év május 22-én megünneplik a székely himnusz napját is Székelyudvarhelyen. Ünnepi beszédében Biró Edith még kifejtette: hiszi, hogy mindaddig, amíg nem adjuk fel magyarságunkat, védjük szimbólumainkat, a karhatalom minden ármánykodása ellenére, mi, itt Székelyföldön megmaradunk.

És mindaddig, amíg gyermekeink, unokáink székely zászlót visznek magukkal, és bárhol élnek a földön, éneklik a székely himnuszt, nincs elveszve a magyar nemzet

– tette hozzá.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Az eseményen Székelyudvarhely városvezetését képviselve Venczel Attila szólalt fel. A város jegyzője hangsúlyozta: napjaink székelysége, Ábel népe igencsak tudja, hogy egyáltalán nem maroknyi és esze ágában sincs, hogy elporló sziklának érezze magát, hanem még azért is iparkodik és Isten áldásának hála, állja a sarat.

Fotó: Erdély Bálint Előd

„Számunkra Csanády maga a zsoltáríró, a székely himnusz maga a zsoltár: hitünk szerint összefog, megtart minket bármilyen földi ellenség előtt.

Lehetünk néhányan vagy sok ezren, amikor hittel zengjük e himnuszunkat, akkor annak megtartó ereje van. Lehetünk idegenben vagy otthon, határon innen és túl, Csanády himnusza egyformán szól

– sorolta Venczel Attila.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Az eseményen áldást mondott Berecki Orbán Zsolt református lelkész, illetve közreműködött a Balázs Ferenc Vegyeskar, valamint Gajewszki Klára szavaló. Végül a részvevők elhelyezték az emlékezés virágait a székely himnusz szerzőjének sírjánál.

{A}