Több mint hatvanmillió lejből fejleszt idén Gyergyószentmiklós

Gergely Imre 2020. február 21., 20:30

Közel 89 millió lejből gazdálkodik idén Gyergyószentmiklós, ebből több mint 62 milliót tesz ki a beruházásokra költhető összeg. A pénteken elfogadott 2020-as költségvetés az utóbbi évtizedek legmagasabb számait tartalmazza. Ötvenhat beruházás zajlik vagy indul idén.

Fotó: Gergely Imre

Az elmúlt években megnyert pályázatok és a kivitelezések előkészítése mostanra jutott el odáig, hogy 62,3 millió lejt költhet a város fejlesztésekre – ismertette Nagy Zoltán polgármester.

Az idénre tervezett beruházások közül a leginkább várt – egyben legnagyobb volumenű – a Dózsa György, Békény, Halász, Rózsa és Építő utcák teljes felújítása, számos utcában szennyvíz-, illetve ivóvízhálózat-építés zajlik. 2021-ben esedékes a város legforgalmasabb útja, a Testvériség sugárút felújítása. Ehhez, valamint nyolc további közút, a Tűzoltó utca teherforgalmi szakasza, Márton Áron, Ömény templom, Selyem, Kurta, Tölgyfa, Kőrisfa utcák és a Petőfi Sándor tér felújításához készítik idén a terveket.

Nekikezdenek a közvilágítási rendszer modernizálásának, és bővítik a 2019-ben beindított köztéri megfigyelő kamerarendszert.

Egy kátyúzásokhoz, kisebb útjavításokhoz használható aszfaltkészítő gépet is vásárol az önkormányzat, továbbá egy olyan eszközt is, amely a járdák, parkok tisztaságát, télen a csúszásmentesítését tudja biztosítani.

Hosszabb távon hozhatja meg az eredményét, hogy ipari park kialakításához készítik el a kataszteri terveket a Kavicsbánya utca és a vasút által határolt 30 hektáros területre. Ugyancsak későbbi munkálatokhoz készülnek a tervek, amelyek azt célozzák, hogy a magánházakhoz eljuthasson a földgázhálózat, amennyiben a kormány erre pénzt fordít majd. Gyilkostón vízház és szennyvíztisztító telep épül, és a hálózat kiépítésén dolgoznak.

Kisebb értékű, de komoly hatása lehet a Len Emil alpolgármester által kezdeményezett eszközbeszerzésnek: a Békény patakban helyeznek majd el egy olyan hálószerkezetet, amely fel tudja fogni a mederbe dobált és a vízen úszó szemetet, amelyet egyszerűen kiemelve le lehet üríteni. Egyelőre egy ilyen készül, de ha beválik, később több ilyen szemétfogót is a vízbe helyeznek – mondta el a polgármester.

Visszavezetik a fizetéses parkolást, ehhez pedig parkolóautomatákat vásárolnak

– hangzott el, de a fentiek mellett még számos más beszerzés, munkálat és fejlesztés várható az idei költségvetésből. Az erre fordítható pénz oroszlánrésze külső forrásból (kormánytámogatás, uniós pénzek, stb.) származik, a város saját forrásaiból 4,8 milliót tesz hozzá.

{A}

Mindehhez hozzájön a jégpálya felújítása és az uszoda építése, ami a város költségvetését nem érinti, de ez is 36 milliós fejlesztést jelent. A fejlesztések mellett a mindennapos működésre is költeni kell, 26,2 milliót irányoz elő erre a költségvetés. Ez még nem teljesen elég az év végéig minden költségre, mintegy 9 százalék hiányzik, de így is lényegesen jobban áll a város, mint egy évvel ezelőtt – ismertette Nagy Zoltán városvezető, hozzátéve, hogy ezt a hiányt az év folyamán várható forráskiegészítésekből tervezik pótolni.

A költségvetést egyöntetű szavazással fogadta el a testület.