Maros megyében járt a mezőgazdasági miniszter

Antal Erika 2020. február 21., 16:44

Maros megyébe látogatott Adrian Nechita Oros mezőgazdasági miniszter pénteken, első útja az Azomureș műtrágyaüzembe vezetett. Ott Harri Kiiski vezérigazgató és munkatársai fogadták, akik a vezérlőteremben tájékoztatták a vegyipari kombinátban előállított legújabb termékekről.  

Adrian Nechita Oros mezőgazdasági miniszter válaszol a sajtó kérdéseire Fotó: Haáz Vince

Az újságírók kérdésére válaszolva a miniszter elmondta, azért látogatott az üzembe, mert az ország egyik legjelentősebb ipari intézménye, amely műtrágyával látja el mezőgazdaságot.

A miniszter elmondta, az Azomureș problémái hasonlóak a többi ipari vállalat problémáihoz, a 114-es számú sürgősségi kormányrendelet ugyanis rossz hatást gyakorolt a gazdaság különböző területeire, így többek közt a műtrágyagyártásra is.

A negatív hatásnak, amennyiben nem sikerül azt kijavítani, hosszú, láncreakció-szerű következménye lesz, amely először az itt előállított termék árának a növelését vonja maga után,

majd a termelőket, a mezőgazdasággal foglalkozókat érinti és végül azokat a fogyasztókat, akik a mezőgazdasági, élelmiszeripari termékeket megvásárolják – hangsúlyozta a miniszter. Tavaly decemberben a kormányrendelet visszavonását kezdeményezték, ám az alkotmánybíróság azt visszautasította.

{A}

A 114-es sürgősségi kormányrendelet számos gazdasági területet érint, például többlet adóterhet szabott ki a bank- és energiaszektorra, a telekommunikációs vállalatokra, szabályozza a gáz és villamos energia árát, az építőiparban dolgozók minimáljövedelmét pedig bruttó 3000 ezer lejben határozza meg. A 114-es sürgősségi kormányrendeletet úgy hozta meg az akkori kormány, hogy előzetesen senkivel nem egyeztetett. 

A vegyipari kombinátból a prefektúrára tartott a mezőgazdasági miniszter, aki a délután folyamán találkozott néhány Maros megyei mezőgazdasági termelővel is, illetve meglátogatta a libánfalvi tejfeldolgozó vállalatot is.