Vasúti várótermeket zártak be, tetemes pénzbírságot róttak ki

Simon Virág 2020. február 21., 09:10

Országos szinten ellenőrizték a vasútállomásokat és környéküket. Hargita megyében három állomás várótermét ideiglenesen bezárták. Maros megyében a vasútállomások épületeivel, a mellékhelyiségek állapotával is gondok voltak.

A marosvásárhelyi kis állomáson levő körülmények nem megfelelőek Fotó: Haáz Vince

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) február elején végeztetett átfogó ellenőrző akciót, amelynek nyomán 205 bírságot róttak ki. A fogyasztóvédelmi felügyelők górcső alá vették országszerte a vasúti személyszállítási körülményeket, illetve a vasútállomások környékén található közélelmezési egységek szolgáltatásait. Az ellenőrzések nyomán 205 bírságot róttak ki, összesen 1,2 millió lej értékben, 167 esetben pedig figyelmeztettek. Emellett végleg leállították 284 kilogrammnyi élelmiszer árusítását. Bírságot róttak ki amiatt is, hogy a fülkék, a székek koszosak, foltosak voltak, a peronokon elhelyezett padokat nem tisztítják, a várótermek falai penészesek, az ablakok töröttek, az állomások belső terei szemetesek.

Valamikor szőnyeg volt a váróteremben

Mint Liviu Todoran, a Maros Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője érdeklődésünkre elmondta, Marosvásárhelyen a nagy vasútállomásnál mindent a legnagyobb rendben találtak, mint köztudott, ezt az állomást az elmúlt években újították fel.

Igazi fertőző gócpont van viszont a kis állomáson, ahol nincsenek sem a váróteremben, sem a mellékhelyiségben megfelelő körülmények, az állomáshoz tartozó épületek piszkosak, elhanyagoltak.

A váróteremben levő csempekályhát évek óta nem használják, várakozásra semmiképp sem alkalmas már a helyiség.

Megközelíteni is nehezen lehet a vásárhelyi kis állomást Fotó: Haáz Vince

Dicsőszentmártonban a vasútállomás és a távolsági autóbusz-megálló utasai egy mellékhelyiséget használnak, ez nagyon rossz állapotban volt, de mint Todoran elmondta, felhívták a polgármesteri hivatal figyelemét is erre az áldatlan állapotra, és tudomásuk szerint már nekifogtak a felújításának. Radnóton felszólították az illetékeseket, hogy a lehető legrövidebb időn belül legalább fessék ki az épületeket, pótolják a hiányzó ablakszemeket, tegyék használhatóvá a mellékhelyiségeket. Dédán is silány körülmények vannak az állomás épületében és a mellékhelyiségben is.

{A}

„A második világháború utáni időszakban, és még hosszú évekig a dédai állomás várótermében szőnyeg volt és tisztaság, nyugodtan lehetett ott várakozni. Kisgyermekként többször voltam, amikor meglátogattam nagymamámat. Ahhoz képest, amit most ott találtunk, leírhatatlan. Igaz, nemcsak a vasúttársaság a hibás, hanem az utasok is, akik sokszor szemetelnek, nem megfelelően használják a török vécéket. Dédán nagyon rosszul van megoldva a peron is, nagyon alacsonyan van, a kalauz fel kell, hogy húzza az utasokat a vonatra, mert a kisgyermekek és az idősebbek nem tudnak fellépni a szerelvény lépcsőjére” – mondta Todoran.

Sármáson jelenleg nincs vasútállomás, csak egy három személy befogadására alkalmas fedett állomásozó, egy használaton kívüli állomásépület. Jegyet a kalauztól kell vásárolni, és az egész környék nagyon elhanyagolt. Todoran pozitívumként említette, hogy az állomásokon és a környékükön ellenőrzött üzletekben, vendéglátói egységekben mindenhol megfelelő körülmények voltak, nem találtak lejárt szavatosságú vagy nem megfelelően tárolt termékeket.

Leromlott és elhanyagolt állapotok uralkodnak Fotó: Haáz Vince

Bezárták a piszkos helyiségeket

Laurențiu Moldovan, a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője elmondta, hat állomáson és környékén ellenőriztek. A helyszíni terepszemle során piszkos, fűtés nélküli várótermeket, nem megfelelő mellékhelyiségeket találtak, de voltak olyan állomások is, amelyeknek nem volt meghosszabbítva a működési engedélyük. Az ellenőrzések nyomán 4 pénzbírságot róttak ki, összesen 30 ezer lej rétékben és nyolc esetben írásos figyelmeztetésben sorolták fel, hogy mit kell tennie az állomások tulajdonosainak.

Ideiglenesen bezárták három állomás várótermét, lakat került a tusnádfürdői, csíkmadéfalvi, csíkszentsimoni  állomások vártermeire.

A fogyasztóvédők 15 napos haladékot adtak a működtetőknek, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek az utasoknak és beszerezzék a működéshez szükséges iratokat. 

A fogyasztóvédők büntetésére és ellenőrzésére reagálva a Román Vasúttársaság (CFR) közleményben közli, hogy intézkedni fog annak érdekében, hogy elhárítsa a vasútállomásokon észlelt hiányosságokat. De keresik a bírságok elleni fellebbezési lehetőségeket is.