Elhalasztották a megyeszékhely költségvetésének elfogadását

Simon Virág 2020. február 20., 18:26

Másfél órás vita után elhalasztották a marosvásárhelyi költségvetés elfogadását. Az egyik RMDSZ képviselő a halasztás ellen szavazott.

Fotó: Haáz Vince

Érdekes felszólalásokkal tarkítva kezdődött csütörtökön a marosvásárhelyi tanácsülés. Többek között felszólalt két diák a magyar és a román diákszövetségek vezetői, Szepessy  László és Ionuț Matia. Mindketten azt sérelmezték, hogy

a városvezetés másfél éve nem fizette ki a megszavazott ösztöndíjakat,

s arra kérték a tanácsosokat, hogy hassanak a városvezetőre, hogy tartsa be az erről szóló  határozatot.

Fotó: Haáz Vince

Mivel Dorin Florea polgármester most sem volt a teremben, helyette az iskolákért felelős igazgatóság vezetője, Horațiu Lobonț válaszolt, azzal mentegetőzve, hogy a kormány által visszaosztott értékadóból szokták az ösztöndíjakat kifizetni, de ezt tavaly nem kapták meg. Az idei költségvetésben azonban belefoglalták az elmaradásokat és az idénre esedékes összegeket is, mintegy 2,4 millió lejt. Marosvásárhelyen 12 401 diák jogosult ösztöndíjra.

Fotó: Haáz Vince

A diákok után Mark Hermann Christian volt tanácsos szólalt fel, arra kérve egykori társait, hogy ne szavazzák meg a költségvetést. Mint kiderült,

sem a diákok, sem a Hermann hozzászólása nem volt hallható a tanácsülés élő Facebook-közvetítése során,

de az előtte és utána elhangzottakat tökéletesen lehet hallani. Hermann szerint valaki akarattal bojkottálta a diákok és az ő felszólalását, megakadályozva, hogy mondanivalójuk eljusson a nagyközönséghez.

{A}

A felszólalások után rátértek az egyetlen napirendi pont megtárgyalására: a 2020-as költségvetésre. A városvezetés számításai szerint idén 414 millió lejből lehet gazdálkodni. A városháza honlapjára feltett tervezetbe azonban, előző évekhez hasonlóan nem volt bevezetve az egész évi fizetésekre, közköltségekre, fenntartási költségekre szükséges pénzösszeg, éppen ezért a költségvetési bizottság tagjai – de nemcsak – többször kérték, hogy a valóságnak megfelelő költségvetést állítsanak össze. Többen egyetértettek abban, hogy az idei költségvetés jobb, mint a tavalyi, de azért még mindig nem tartalmaz pontos számadatokat. Tavaly például az áprilisban elfogadott költségvetés csak szeptemberig tartalmazta a városháza alkalmazottainak fizetését, ami egész évre 113 millió lej.

Fotó: Haáz Vince

Végül Csiki Zsolt RMDSZ-es önkormányzati képviselő és Pápai László, a Szabad Emberek Pártjának tanácsosa  javaslatára szavazásra bocsátották a 2020-as költségvetés elhalasztását. A halasztást megszavazták, 12 igen, 4 ellenszavazattal és egy tartózkodással.