Ünnepelt a negyedszázados Szent Erzsébet Római Katolikus Középiskola

Kozán István 2020. február 20., 16:40

Belsőleg megújult – Magyarország Kormányának támogatásával – a fennállása 25. évfordulóját ünneplő Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Középiskola mindkét épülete Gyimesfelsőlokon. A tanárok és diákok hálaadó szentmisével köszönték meg a segítséget.

Fotó: Gábos Albin

Még a templomba járó számára is újszerűen csenghettek csütörtökön délben a gyimesi csángó misén felhangzott egyházi énekek. Nem hiába, ugyanis Kájoni János több mint három évtizedes énekgyűjtésének „eredményeiből” válogatott a kápolna kántora – egyben az iskola igazgatója –, Bálint Róbert.

{A}

Köszönet a 25 évért

A legjobb választásnak bizonyult, hogy a szentbeszédet Berszán Lajos nyugalmazott plébános tartotta, hiszen

ki más tudott volna méltóbban visszaemlékezni az elmúlt negyedszázadra, mint maga az iskolaalapító.

„Sose tudjuk megköszönni Isten jóságát, hogy iskolát adott nekünk, és hogy itt énekelhetünk a templomunkban, egyben iskolánkban” – e szavakkal kezdte Berszán atya, egyúttal arra kérve a népviseletbe öltözött tanulókat, hogy adjanak hálát és érezzék, hogy a Szűzanya rájuk mosolygott.

Fotó: Gábos Albin

Rendkívül emberközeli beszéde végén megköszönte a magyar kormánynak, a Bethlen Gábor Alapkezelőnek és Hargita Megye Tanácsának a mindennemű segítséget, Hargita Megye Tanfelügyelőségének pedig azt, hogy nyitottak voltak az elmúlt esztendők alatt, és segítették az iskola fejlődését.

Hit, kitartás és gyakorlati készség

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint erről az oktatási intézményről csak felsőfokon lehet beszélni, hiszen „ez az iskola arról tanúskodik, hogy akkor is születnek nagy dolgok, amikor a külső tényezők nem feltétlenül kedvezők”. Kelemen két személyt külön kiemelt, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárt és Seszták Miklós kormánybiztost, akik meglátása szerint különösen barátian viszonyultak a gyimesi középiskolához. Berszán atya mindig is tudta – emelte ki a szövetség elnöke –, hogy a hit mellé kitartásra és gyakorlati készségekre is szükség volt ahhoz, hogy megépülhetett az iskola.

Fotó: Gábos Albin

A szívekben kell megélni a csodát

Soltész Miklós államtitkár beszédében arra kérte a csángó gyerekeket – „akik ilyen szépen tudtok énekelni” –, hogy ne hagyják el magyarságukat és hitüket.

Fotó: Gábos Albin

Évtizedekkel ezelőtt lehetetlennek tűnt, hogy évfolyamokon keresztül diákok tucatjai, magyarságukat megőrizve, kereszténységükben megerősödve fogják elhagyni ezt az iskolát. És ez megvalósult.

Arra biztatlak titeket, hogy higgyétek el és éljétek meg, hogy annyi csoda vesz körül, amit, ha észre tudunk venni, akkor egész életeteken át el fog kísérni. A magyar kormány részéről segítséget tudunk adni, de azt, hogy szerte a Kárpát-medencében a magyarság megmaradjon, ahhoz a szívekben kell megélni a csodát” – fogalmazott a díszvendég.

Fotó: Gábos Albin

Tettek, amiben nem nagyon hittek

Beszédében Borboly Csaba megyei tanácselnök felidézte középiskolás élményeit (1988-ban kezdte el középiskolai tanulmányait a mai Márton Áron Főgimnáziumban), amikor még nem szabadott magyarul énekelni egyházi énekeket és népdalokat.

Fotó: Gábos Albin

Tánczos Barna szenátor szerint huszonöt esztendővel ezelőtt olyan tettekre vállalkozott a csángó közösség, amiben elsőre nem sokan hittek. Szerinte ugyanilyen hihetetlennek bizonyult tíz évvel ezelőtt a magyar kormány kezdeményezése is, hogy kapjanak állampolgárságot az anyagországon túl szakadt magyarok.  

Fotó: Gábos Albin