A fiatalabb korosztályt is megszólítja a gyergyószentmiklósi könyvtár

Barabás Orsolya 2020. február 20., 15:20

Tudatos könyvek felé fordulást tapasztaltak a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban az elmúlt évben. Több olyan korosztály is van, akik rendszeres olvasók és folyamatosan kölcsönöznek ki könyveket. Emellett 2019-ben hatvan rendezvényt is szervezett az intézmény.

Fotó: Barabás Orsolya

Változott a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárba leggyakrabban látogatók korosztálya az előző évekhez viszonyítva – ez derült ki többek között, amikor az intézmény összesítette a 2019-es adatokat. „Tavaly a 14 évnél fiatalabb gyerekek látogatták leginkább a könyvtárat, a korábbi években pedig a 14-25 év közöttiek. Ez a változás azért is örvendetes, mert úgy látszik, az anyukák elkezdték felismerni, hogy a digitális világnak van egy olyan beszippantó ereje, amit jó megelőzni” – hangsúlyozta Vincze Csilla, az intézmény vezetője.

{A}

Sokan járnak családosan, hiszen kedvező időjárás esetén a létesítmény udvarán is játszhatnak a gyermekek, amíg a szülők könyvet válogatnak, de az épületben is igyekeztek helyet biztosítani a kicsiknek, akik lefoglalhatják magukat erre az időre.

Fotó: Barabás Orsolya

Továbbra is nagy számban járnak könyvtárba a 14 évnél idősebb diákok, egyetemisták, akik elsősorban a kötelező olvasmányokat, szakirodalmat keresik. Az olvasók között a legkevesebben a 25-40 év közöttiek vannak, 100-nál kevesebb ilyen korosztályú rendszeres kölcsönzőt jegyeztek. Az aktív korosztályból azok a rendszeres olvasók, akik éjszaka dolgoznak.

Az intézményben hatvan rendezvényt szerveztek az elmúlt évben, ebből 26-ot szeptember után. Ezeken az eseményeken közel négyezren vettek  részt. Az intézményben 97 687 dokumentum van, ezek többsége könyv. Könyvvásárlásra kevés pénzük van, de pályázatból, adományoknak köszönhetően és a kiadók, könyveket bemutatók segítségével folyamatosan igyekeznek bővíteni a könyvállományt.

Fotó: Barabás Orsolya