Több mint 1600 vendéget várnak a Hargita megyei farsangbúcsúztatóra

Gergely Imre 2020. február 20., 20:07

Gyergyószárhegy lesz a 28. Hargita Megye Farsangbúcsúztató házigazdája. Szombaton a megye tizenkét településének hagyományőrző csoportjai vesznek részt, és mutatják be jellegzetes farsangi hagyományaikat.

Szárhegy sajátos farsangi hagyománya a bőgőtemetés Fotó: Pethő Melánia

A vásártéri színpad előtt találkoznak szombaton 11 órakor a farsangoló csoportok és a megnyitó után bejárják Gyergyószárhegy és Güdüc utcáit, ahol a helyiek fogadják őket. Visszatérve a gyülekező helyszínére, sorra bemutatják saját szokásaikat:

a szárhegyiek megrendezik a bőgőtemetést, a kászoniak pedig a bikaütés hagyományát elevenítik fel.

Az eseményen Alsósófalva, Csíkborzsova, Csíkcsicsó, Csíkmenaság, Csíkszentdomokos, Csíkszentkirály, Csíkszentsimon, Csobotfalva, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Kászonaltíz, Szentegyháza és Gyergyószárhegy hagyományőrzői lesznek jelen.

Fotó: Pethő Melánia

A szárhegyiek szívesen várnak mindenkit, aki szeretne belekóstolni a székelyföldi farsangi hagyományokba és ízekbe. A Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ és Gyergyószárhegy Önkormányzata által szervezett megyei farsangbúcsúztató egyébként már pénteken megkezdődik, 17 órától Néprajzi konferencia zajlik a művelődési házban, és 18.30-tól fellép a gyergyószéki népzenészeket összefogó Karmazsin Népi Együttes.

Szombaton a 11 órai megnyitó után 12-kor indulnak a csoportok a két falu bejárására, 12 óra 15 perctől pedig megnézhető a szentegyházi Ördögbetlehem. 16 órától indul a közös téltemetés és tánc a vásártéren.

Szeretnénk bebizonyítani, hogy a gyergyói székelyek vendégszerető emberek, az elmúlt hetekben elterjedt híresztelések ellenére

– fogalmaz a házigazda polgármester, Danguly Ervin. Hozzátette, szeretnének szeretnének a szakmailag és emberileg is megfelelni az elvárásoknak, és

minden vendéget szívesen látnak bárhonnan is érkezik.

A hagyományőrző csoportokat pedig ugyanazzal a szeretettel fogadják, ahogy a szárhegyieket is fogadták más településeken. Másik lényeges szempont – mondja Danguly – hogy a szervezéssel az egész községet felrázzák, ráébresztik, hogy a szomszéd család is létezik. A szomszédságok közösen szervezkednek, együtt sütögetik a finomságokat és együtt fognak kínálkodni szombaton. Remélik ez összehozza a kisközösségeket, falurészeket. 

Fotó: Pethő Melánia

A Szárhegyi Polgárőrség felhívással fordul a helyeikhez:

nyissák meg a kapuikat erre a napra, és adjanak lehetőséget arra, hogy a vendégek az udvarokon parkolhassanak, megkönnyítve ezzel a rendezvény lebonyolítását és a forgalmat is.

Farsangolás Gyergyószentmiklóson is

Pénteken 18 órától a Magyar népmesék témájú álarckészítő pályázat díjátadóját tartják a gyergyószentmiklósi művelődési ház előterében, ezt pedig táncház követi 20 órától. Vasárnap 11.30-kor indul a farsangtemetők hagyományos felvonulása Gyergyószentmiklóson, amely során a A Szent Miklós-templomtól a Népművészeti Alkotóházhoz vonulnak. Ennek udvarán zajlik 12-től a farsangtemető ceremónia.