Az MPP és az EMNP is javasolt, az RMDSZ is átvitte a sajátját

Kovács Eszter 2020. február 19., 20:50

A költségvetési vita során több módosító javaslatot is sikerült elfogadtatnia a testülettel a székelyudvarhelyi önkormányzat RMDSZ-frakciójának: a város éves költségvetéséről csütörtökön döntenek.

Derzsi és Benedek ismertette az RMDSZ javaslatait, az MPP a közösségi médiában tette közzé azokat Fotó: Erdély Bálint Előd

Az RMDSZ-frakció olyan fejlesztésekre és azok előkészítésére szánna pénzt, amelyek szükségessége mindenki számára egyértelmű – fogalmazott Derzsi László. Az önkormányzati képviselő hozzátette, örömmel tapasztalták, hogy a korábbi évekkel ellentétben – amikor az EMNP és MPP alkotta koalíció minden módosító javaslatukat lesöpörte – a keddi szakbizottsági ülésen a többséget alkotó koalícióból néhányan megszavazták az RMDSZ javaslatait.

Egyik helyre adtak, máshonnan elvettek

A különböző átcsoportosítások révén a város saját beruházási listájára szánt 9 millió lejt közel 13-ra emelték meg – magyarázta Benedek Árpád Csaba önkormányzati képviselő.

Két nagyon fontos területrendezési tervre – a Termés és az Éltetőkút utcaira – csoportosítottunk át pénzt, valamint a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola Petőfi utcai épületének felújítására szánt összeget is megemeltük.

A Waldorf-oktatás bővítése érdekében egy Waldorf-iskola létrehozásához szükséges tanulmány költségeit is belefoglaltuk a költségvetésbe. A Székelytámadt-vár körüli területek megvásárlására 300 ezer lejt, a szejkefürdői fürdőkomplexum felújításához szükséges tanulmányra pedig 100 ezer lejt adtunk. Továbbá 200–200 ezer lejt csoportosítottunk át a Szentimre, Iskola utcák és Kőkereszt tér, a Mihai Eminescu és a Dózsa György, valamint a Budvár, Sósfürdő és Borsai rét utcák felújítására” – sorolta Benedek.

{A}

A pályázatoknál a versenysportoknak szánt 1 millió lejes keretet 1,4 millióra emelték, a kultúra esetében pedig 250-ről 300 ezer lejre bővítették a keretösszeget. A felsorolt tételek bevezetésével máshonnan kellett pénzt elvonni: a polgármesteri hivatal anyagi költségeitől 1,3 millió lej, a Városi Sportklub költségvetéséből 500 ezer lejt, a polgármesteri hivatal karbantartási munkákra szánt alapjából 100 ezer lejt, a városi rendezvények megszervezésére szánt keretből pedig 795 ezert lejt vettek el.

Az MPP-frakció is javasolt

A testület MPP-frakciója kedden a Facebookon tette közzé azt a javaslatcsomagot, amelynek megoldását sürgetik idén. Arról már nem közöltek információt, hogy a módosító javaslatok közül mit sikerült belefoglalni a költségvetés-tervezetbe. Egyebek mellett a város közlekedési infrastruktúrájának fejlesztését, a városi stadiont, az atlétikapályát és a körülötte lévő épületeket magában foglaló sportbázis beruházási listára való visszahelyezését, illetve a felújításhoz szükséges megvalósíthatósági előtanulmány elkészítését javasolták, továbbá az oktatási intézmények fenntartására szánt keretek megemelését, az egyházak, sportegyesületek és civil szervezetek által megpályázható keretösszeg növelését, a városközpontban található nyilvános illemhely felújítását és a telekkönyvi hivatal épületének felújítását. Zárásként megjegyzik:

az MPP támogat minden olyan javaslatot, ami a város fejlődését szolgálja, így az Erdélyi Magyar Néppárt által megfogalmazott javaslatokat is.

A néppártiak is beleszóltak

„Az Erdélyi Magyar Szövetségbe tömörült két párt ugyanis az együttműködést kimondó protokollum és az ennek alapján elfogadott belső működési szabályzat mentén az elkövetkezőkben egységes politikai szereplőként, közösen és együttes formában kell megnyilvánuljon” – írják. A néppárt székelyudvarhelyi frakciója múlt héten öt pontba tömörítve fogalmazta meg javaslatait a költségvetés kapcsán. Ezek szerint a parkolási lehetőségek bővítését, IT-szakemberek képzését, egy hospice-központ létrehozását, a városi uszoda megépítését, valamint a hazatérő fiatalokat, fiatal családokat támogató program elindítását sürgették.