Okleveles takarítókat képeznek

Bíró Blanka 2020. február 19., 15:35

Ebben az évben huszonhárom felnőttképző tanfolyam indítását tervezi a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség, amelyeken több mint háromszáz munkanélküli sajátíthat el egy mesterséget.

Képünk illusztráció Fotó: Mihály Csaba

A munkaerőpiacon leginkább keresett szakmákban szerveznek akkreditált képzéseket, így őrző-védő, pincér, szakács, cukrász, kereskedelmi eladó, szállodai recepciós, manikűr-pedikűrös, számítógépes adatkezelő, előkönyvelő tanfolyamokat terveznek – mondta el Kelemen Tibor, a munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója, hozzátéve, hogy inasképzés formájában lehet elsajátítani a takarító mesterséget, amire a jelek szerint nagy igény van. Ennek a képzésnek az előnye, hogy a szakma mindössze hat hónap alatt elsajátítható,

az érintettek munka közben tanulják meg a mesterség fortélyait, tehát közben fizetést is kapnak.

A másik előnye, hogy a jelentkezőnek nem kell igazolnia, hogy elvégezte a kötelező tíz osztályt.

{K1}

Kelemen Tibor már évek óta javasolja, hogy módosítsák a képzések szabályzatát, és ne legyen feltétel a kötelező tíz osztály megléte. Azzal érvelt, hogy nagyon sok munkanélküli fiatal még az elemi iskolát sem fejezte be, ám hasznos lenne, ha mégis elsajátítanának egy szakmát, hogy könnyebben boldoguljanak a munkaerőpiacon. Mint kifejtette,

nagyon sok olyan mesterség van, ahol nincs szükség különösebb alapvető elméleti tudásra, csak ügyes kézre, és a szakmai fortélyok ismeretére.

Egy gipszkartonozónak lehet szüksége van alapvető matematikai ismeretekre, hogy a felület négyzetméterét ki tudja számolni, de esetében is fontosabb, hogy ügyes kezű legyen – mondta Kelemen Tibor.

Rámutatott, tavaly a munkaügyi minisztérium több új szakmát is felvett a szakmai képzések országos regiszterébe (RNCP), így lehet szervezni tanfolyamokat a takarító, zöldövezet-karbantartó, gépjárműtechnikus, fertőtlenítő, rovar- és rágcsálóirtással foglalkozó szakember, hegyitúra-vezető, kutyakozmetikus, hangtechnikus, személyi asszisztens és lőtéren dolgozó kiképző mesterségek elsajátítására is.

{A}