Már a hatodik bíró tárgyalja Borbolyék perét, a bizonyítási eljárás ismételt újrakezdése következhet

Kovács Attila 2020. február 19., 19:52

Ismét egy újabb bíróra bízták a Borboly Csaba és tizenkét másik személy elleni büntetőper tárgyalásának vezetését. Ez előreláthatóan azzal jár, hogy a hetedik éve tartó per bizonyítási eljárását megint elölről kell kezdeni.

Borboly Csaba a tárgyalásra érkezik. Nem tudnak előre lépni Fotó: Gábos Albin

Mivel a tárgyalást korábban vezető bíró gyereknevelési szabadságra ment, és a Hargita Megyei Törvényszéken nincs olyan illetékes kollégája, aki átvehetné az ügyet, a Marosvásárhelyi Ítélőtábla a Gyergyószentmiklósi Bíróság egyik bíráját bízta meg a feladattal. Szerdán Borboly Csaba ügyvédje, Sergiu Bogdan azt kérte, hogy mutassa be a korrupciós ügyekre való szakosítására vonatkozó határozatot, mivel ezzel kapcsolatban korábban kétség merült fel. A bíró a kérést elfogadta.

{A}

Egy helyben topognak

Kérdésünkre az ügyvéd elmondta, két hónapja egy másik ügyben egy bírói testületről, amelynek ez a bíró is tagja volt, kiderült, hogy nem volt korrupciós ügyekre szakosodva, de pár napja ez a szakosítás ismét érvényes. A szakosítást meg kell indokolni, részleteit ismerni – érvelt.

Ez a per régóta tart, és nagy az esély rá, hogy tovább húzódjon, ha a sietség miatt nem kezdjük korrekt, törvényes módon a bizonyítási eljárást. Mi minden esetben itt voltunk, az, hogy a bírók távoztak, illetve volt, vagy nem volt megfelelő szakosításuk, nem rajtunk múlott, hanem a hazai igazságszolgáltatási rendszer megszervezésén

– magyarázta az ügyvéd. Mivel a joggyakorlat szerint ha egy per folyamatban levő tárgyalását új bíró veszi át, elölről kell kezdeni a bizonyítási eljárást, a vádlottak és tanúk meghallgatását, várhatóan most is ez fog történni. Sergiu Bogdan szerint ha a bíró ezt nem fogja hivatalból kezdeményezni a következő tárgyalási napon, ők teszik meg.

A per kezdete óta a mostani a hatodik bíró, és ez lenne a negyedik újrakezdés.

Elhúzódó eljárás

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2013-ban vádolta meg a Hargita megyei önkormányzat elnökét, Borboly Csabát közérdek ellen elkövetett többrendbeli hivatali visszaéléssel, magánokirat-hamisításra való többrendbeli felbujtással, hamisított közokirat felhasználására való felbujtással, közokirat-hamisítással, illetve rágalmazó feljelentéssel, vele együtt további tizenkét személyt küldtek a vádlottak padjára. A DNA szerint a vádlottak két megyei út – a Felsőboldogfalvától Erdővidékre vezető 131-es és a Csíkrákost Lóvésszel összekötő 124-es – egy-egy szakaszának felújítása során több mint 4,8 millió lejjel károsították meg Hargita megyét.