Csőd szélén több polgármesteri hivatal elhamarkodott szerződés-aláírás miatt

Simon Virág 2020. február 19., 15:04

Legalább két tucat polgármesteri hivatal került a maroskecei községházával azonos, nehéz anyagi helyzetbe amiatt, hogy egykori vezetőik meggondolatlanul írtak alá szerződést egy Hargita megyei IT-céggel. Maroskece esetében március 10-én döntenek arról, hogy alkalmazzák a kényszervégrehajtást, vagy még haladékot kapnak.

IT-szolgáltatásokra szerződtek a polgármesteri hivatalok, de nem voltak tekintettel az „apró betűs” részekre. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Mint korábban beszámoltunk róla, Maroskece előző polgármestere 2008-ban szerződést kötött egy informatikai céggel, amelynek alapján a cégnek honlapot kellett készítenie a községnek, illetve más számítástechnikai megoldásokkal kellett ellátnia az önkormányzatot, havi száz euróért cserében. A szerződésben – mint utólag kiderült – az is benne volt, hogy

a hivatal napi 1,19 százalékos késedelmi díjat fizet az időben nem törlesztett számlákért,

valamint az is, hogy a szerződés öt évre szól, és automatikusan meghosszabbítják újabb öt évre, ha az önkormányzat nem kéri időben a felbontását. 2015-ben

a cég bírósági úton követelte a maroskecei polgármesteri hivataltól, hogy fizesse ki a kiszámlázott 70 ezer lejt, valamint a 2 millió lejes késedelmi kamatot.

Ezt nem tudták megtenni, ezért a cég bíróságon kérte a kényszervégrehajtást. Tavaly már zárolták pár hónapra a hivatal számláját, de végül elhalasztották a kényszervégrehajtást.

{K1}

Mint Emil Mocan jelenlegi polgármester a Székelyhonnak elmondta, továbbra is nagyon nehéz helyzetben vannak, ismertették a helyzetüket az új prefektussal is, aki megígérte, átiratban kéri a pénzügyminisztériumtól, hogy segítsenek a maroskeceieknek.

„A kormány tartalékalapjából tudnák kifizetni ezt a nagy pénzösszeget és a többi, ugyanazon IT-cég miatt hasonló helyzetbe került polgármesteri hivatalok adósságát is. A gond az, hogy jelenleg nagy a bizonytalanság kormányszinten is, így nem valószínű, hogy egyelőre megoldás születik a problémánkra. Csak reménykedni tudunk, hogy március 10-én újra elhalasztják a kényszervégrehajtást. Másképp ha zárolják számláinkat, nem lesz pénzünk az iskolák, óvodák fűtésére, az ivóvíz biztosításra, közvilágításra” – sorolja aggodalmait a maroskecei polgármester.

{A}

Az Adevărul országos román lap nemrég arról számolt be, hogy a maroskecei polgármesteri hivatalhoz hasonló helyzetben van az országban további huszonöt községháza, de lehetséges, hogy még több, hiszen a Hargita megyei cég kiszervezhette a szolgáltatásokat, átadhatta más cégeknek a megkötött szerződéseket. A román lap munkatársai felsoroltak pár hivatalt, amelyektől peres úton követeli a cég a tartozásokat és az óriási késedelmi kamatokat.

A Prahova megyei Secăria településnek például 1,2 millió lejt kell fizetnie a cégnek, a Konstanca megyei Hârşova 900 ezer lejt már elveszített, és még folyik a pereskedés 2,1 millió lejért. A Tulcea megyei Stejaru polgármesteri hivatala már fizetett is a cégnek az elvesztett perek nyomán 600 ezer lejt és egy másik, szintén Tulcea megyei hivataltól 84 ezer lejt akarnak behajtani. Mint az Adevărul újságírói kiderítették,

az összegek elsősorban azért ilyen nagyok, mert az általánosan alkalmazott 0,1 százalékos büntetőkamat helyett 1,19 százalékot alkalmaztak, így a büntetőkamat összege gyorsan nőtt.

A szerződésben ráadásul az volt feltüntetve, hogy öt év után csak akkor lehet felbontani, ha soha nem volt tartozása a hivatalnak, illetve ha írásban értesíti a céget, hogy fel akarja azt bontani. Az Adevărulnak válaszolva a cég ügyvédje azt mondta, a bíróságon megnyert perek nyomán hajtják be a tartozásokat, és a szerződéseket aláíró polgármestereknek kötelességük lett volna elolvasni az iratokat még a szignózás előtt.