Fiatalokat jelöl önkormányzati képviselőnek az UIET

Fülöp-Székely Botond 2020. február 19., 14:01

A helyhatósági választásokra készülve négy fiatalt jelöl az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) az RMDSZ székelyudvarhelyi önkormányzati képviselői listájára – jelentették be szerdán Székelyudvarhelyen.

Darabont, Dávid és Kiss, akik önkormányzati képviselők lennének. Rajtuk kívül Imre Gábor is jelentkezett a tisztségre Fotó: Erdély Bálint Előd

„Mi bátorítjuk a fiatalokat, hogy vállaljanak részt az önkormányzati munkában, hiszen egyfajta generációváltást szeretnénk elérni. Ezért is javasoltunk négy jelöltet az RMDSZ helyi képviselői listájára” – fejtette ki a sajtótájékoztatón Imre Gábor, az UIET elnöke, aki szintén a jelentkezők között van. Magáról elmondta, hogy már több országban is dolgozott, illetve Londonban és Kolozsváron is tanult, gazdasági, valamint nemzetközi kapcsolatok terén bővítve tudását. Személyszerint a lakosok és a politikai tisztségviselők, intézmények közötti kommunikáción javítana.

{A}

Szintén önkormányzati képviselő lenne a 23 éves Darabont Gergő, aki tavaly fejezte be a jogi egyetemet, és az elektronikus ügyintézés fejlesztésén dolgozna, egyebek mellett egy online pályázati rendszer kialakításával. A jelöltek között volt a 29 éves Dávid Endre is, aki politikatudományokat és marketinget tanult, jelenleg pedig vállalkozóként dolgozik. Ő elsősorban a város versenyképességének javításával foglalkozna. A negyedik jelölt, Kiss Előd (26 éves) kereskedelem és marketing szakon szerzett diplomát, ugyancsak vállalkozóként dolgozik, és a fiatalok számára szeretne egy élhetőbb várost biztosítani.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Az eseményen jelen volt Olteán Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke is, aki emlékeztetett, hogy a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) elfogadott egy határozatot, melynek értelmében minden RMDSZ-es képviselői listán bejutó helyen kell szerepelnie egy fiatalnak. Ő ezt óriási előrelépésnek tartja a párton belül. Szerinte a fiatalok legfontosabb feladata lenne, hogy bevezessék az önkormányzatokat a digitalizáció világába, továbbá tegyék átláthatóvá a döntéseket a közösség számára.

Nem az a célunk, hogy minden megüresedő képviselői helyet betöltsünk, hanem hogy megtaláljuk azokat a fiatalokat, akik dolgozni szeretnének a közösségért, és lehetőséget is biztosítsunk nekik

– szögezte le.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Derzsi László polgármesterjelölt, a szövetség helyi szervezetének elnöke, aki szintén jelen volt a sajtóeseményen kijelentette, Székelyudvarhely az elmúlt évtizedekben a közéleti harcok városa volt, amit meg kell szüntetni, hiszen gátolja a fejlődést. Úgy érzi, hogy a helyzet normalizálódásához generációváltásra is szükség van.

Imre Gábor ugyanakkor megjegyezte, Udvarhelyszék minden településén zajlik egyfajta előválasztási procedúra, ahol fiatalokat fognak támogatni, hogy ők is bekapcsolódhassanak az önkormányzati munkába.

Közzétett jelöltlista
Csütörtökön lesz a székelyudvarhelyi RMDSZ képviselőjelöltjeinek rangsorolása, amelyről választmány fog dönteni. A szövetség helyi szervezete ennek ellenére közölte a jelentkezők tizenkét személyből álló listáját, amelyen a felsorolt fiatalok mellett Derzsi László – aki a polgármesteri címért is megmérkőzik –, Benedek Árpád Csaba, Lukács Lajos, Jakab Zoltán, Arros Orsolya, Berde Zoltán, Szakács Tibor és Incze Csongor is szerepel.