Mire futja majd a vásárhelyi költségvetésből?

Simon Virág 2020. február 19., 12:51

Rendkívüli önkormányzati ülésen döntenek csütörtökön Marosvásárhely költségvetéséről. Tavaly sok vita volt a város pénzeinek szétosztása kapcsán, ezért kíváncsiak voltunk, hogy idén mire számíthatunk. Két önkormányzati képviselőt szólaltattunk meg.

Csütörtökön kiderül, mekkora összegből gazdálkodhat idén Marosvásárhely Fotó: Haáz Vince

A Szabad Emberek Pártjának önkormányzati képviselője, Radu Bălaş a Székelyhonnak elmondta, noha még lesznek bizottsági ülések,

úgy tűnik, végre olyan költségvetése lesz a városnak, amely közel áll a valósághoz.

Emlékeztetett, hogy az előző években nem kerültek be a költségvetésbe az egész éves fizetések, közköltségek, de sok más előre tudott kiadás sem. Ezeket év közben, a költségvetés-kiegészítések során rendezték.

„Most, legalábbis eddigi információim szerint, a költségvetésben benne lesznek a fizetésekkel, közműszolgáltatásokkal járó éves kiadások, de a tavalyról elmaradt tartozások is. Kértük, hogy szüntessék meg a többéves fizetési vállalásokat, hogy lehessen pontosan látni, mire mennyi pénz megy el egy adott évben.

A kulturális bizottságban levágtunk minden pénzt, amit az ingyenes koncertekre szántak, még a vásárhelyi napokra tervezett koncertekét is.

Azonban így is sok fölösleges kiadás maradt: például kértem, de nem fogadták el, hogy vegyük ki a költségvetésből a városban rendezendő autós ralit, amelyre 2 millió lejt szán a városvezetés. Szerintem erre nincs szükség, különösen annak fényében, hogy az oktatási intézményeknek egész évre összesen 800 ezer lej értékben biztosítanak didaktikai eszközöket” – sorolta Bălaş, hozzátéve, szerinte az idei költségvetés az elfogadását megelőző pillanatig változni fog.

{A}

Arról is beszámolt, hogy a POL kérte, szüntessék meg a városi sportklubot, amely felé jelenleg 4 millió 3 ezer lejes tartozása van a városnak. „Kértük, hogy ezt fizessék ki és a klubot zárják be, mert mint kiderült, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így nincs miért működtetni. De a többiek, beleértve az RMDSZ-eseket is, nem ezt akarják, idén is 3 millió lejnél többet akarnak megszavazni a városi sportklubnak.

Ha nem oszlatják fel a sportklubot, akkor mi a végső költségvetést nem fogjuk megszavazni,

mert nem értünk egyet azzal, hogy az adófizetők pénzén sportklubot működtessenek.”

Nem tanultak a tavalyi vitákból?

A költségvetési bizottság tagja, Csiki Zsolt, az RMDSZ-frakció elnöke érdeklődésünkre azt mondta, neki úgy tűnt, hogy a városvezetés semmit nem tanult a tavalyi, költségvetéssel kapcsolatos vitákból, mert idén is megpróbálta ugyanazt tenni, vagyis az éves költségvetésben csak részlegesen feltüntetni az éves kiadásokat, költségeket.

„A legutóbbi bizottsági ülésen olyan költségvetést mutattak be nekünk, amelyben például a közszállításra csak nyár közepéig volt pénz jóváhagyva. Hogy utána mi lesz, azt senki nem tudja. De a működési, fenntartási költségek sem voltak teljes mértékben, év végéig feltüntetve. Mi visszaküldtük ezt a költségvetést, és

kértük, hogy a szerdai bizottsági ülésre valós és teljes összegekkel jöjjenek.

Reméljük, hogy így lesz, hiszen másképp nem tudunk haladni, és fontos, hogy a városnak elfogadott költségvetése legyen, hogy reálisan lássuk, mire jut pénz, mennyit tudunk a befektetésekre, fejlesztésekre költeni” – fogalmazott Csiki Zsolt.

Néhány sarokszám

A marosvásárhelyi városháza honlapján január 22-én közzétett költségvetés-tervezet szerint idén a város 414 426 524 lejből gazdálkodhat, ebből befektetésekre 51 355 218 lejt szánnak. Tavaly áprilisban a város elfogadott költségvetése 343 960 449 lej volt, de ezt év végéig többször kiegészítették, bár nem volt rá fedezet, így Marosvásárhely idén legalább 40 millió lejes adóssággal kezdte az évet.