Uniós pénzekből fejlesztik a várost

Simon Virág 2020. február 18., 20:36

Az országban szinte egyedülálló gyűjteménynek szeretne méltó otthont biztosítani európai uniós pályázatokból a szászrégeni önkormányzat. A Kohl István Természettudományi Múzeum létrehozásáról és más uniós pályázatokról ifj. Márk Endre alpolgármester számolt be.

Újakra cserélik a 15 évnél idősebb autóbuszokat Fotó: Haáz Vince

A városvezető a Székelyhonnak elmondta, idei költségvetésüket 31,5 millió lejnyi európai uniós, vissza nem térítendő összeggel tudták kiegészíteni. Kihangsúlyozta, ez nagyon fontos Szászrégen számára, mivel egyébként a költségvetés 75 százaléka a működési költségekre megy el, így

elsősorban uniós pénzekből tudják fejleszteni a várost.

Már megnyertek egy 200 férőhelyes bölcsőde építéséről szóló pályázatot, de uniós pénzekből újítják fel a város egyik óvodáját is. A héten a városvezetés és a központi fejlesztési régió vezetősége aláírt egy újabb támogatási szerződést, melynek értelmében tíz hibrid autóbuszt vásárolhatnak és a tömegközlekedési járművek által leginkább használt utcákat is felújíthatják. Jelenleg a városban 15 évnél idősebb autóbuszokkal szállítják az utasokat, így a korszerű járművekkel azt szeretnék elérni, hogy többen használják a tömegközlekedést, otthon hagyva a személygépkocsikat. A most elnyert pályázat részeként buszmegállókat is kialakítanak, valamint felújítják a Akácos, Mező, Axente Sever és Ierbus utcákat.

{A}

„Reményeink szerint idén elkezdődhet a Kohl István ornitológus, muzeológus és preparátor munkásságának emléket állító Kohl István Természettudományi Múzeum kivitelezése. A nevezetes madár- és emlősgyűjtemény – 2330 preparált madár, 3700 részleges madárcsontváz, 167 emlős, 895 emlőskoponya és 9 hüllő – igen nagy tudományos értéket képez. Jelenleg egy iskola elhagyatott részében őrizzük, és szeretnénk, hogy minél előbb méltó helyre kerüljön. A múzeumot uniós pénzalapokból szeretnénk létrehozni, a pályázat elbírálás alatt van, reméljük, hogy pozitív választ kapunk. A múzeumot a Lucian Blaga Gimnázium egyik használaton kívül levő épületében alakítanánk ki, Farczádi Róbert kolozsvári építész terve alapján.”

Ifj. Márk Endre szászrégeni alpolgármester Fotó: Haáz Vince

A szászrégeni önkormányzat két másik pályázata is elbírálásra vár: a Petru Maior Gimnázium volt bentlakását szeretnék 0–4. osztályos diákok befogadására alkalmassá tenni, illetve az Abafájai és a Florin Bogdan utcák korszerűsítésére is uniós pénzeket szeretnének elnyerni.