Újabb tömbházak hőszigetelésére lehet készülni Csíkszeredában

Kovács Attila 2020. február 19., 08:55

Több mint másfél évet kellett várni, amíg megjelent az európai uniós támogatású tömbházhőszigetelési program újabb pályázati kiírása. Ez a korábbi lehetőségről önhibáján kívül lemaradó 23 csíkszeredai tömbház számára jelent kedvező lehetőséget.

Népszerű a tömbházhőszigetelés Csíkszeredában, újabb munkálatok következnek Fotó: Gábos Albin

Gyakorlatilag egy hiányzó engedélyen múlott, hogy 2018-ban, közel két évvel ezelőtt nem lehetett leadni a határidő lejárta előtt 23 csíkszeredai tömbház külső hőszigetelési támogatásra vonatkozó pályázatot a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez. Akkor a pályázathoz szükséges megvalósíthatósági tanulmányok és műszaki tervek elkészítésére meghirdetett közbeszerzési eljárást fel kellett függeszteni, mert az ajánlattevők nem feleltek meg a feltételeknek.

{A}

Ráduly Róbert Kálmán polgármester szerint azért kellett leállítani folyamatot, mert a tervező cég nem tudta felmutatni a gázhálózat tervezéséhez szükséges szakági engedélyt. Ezt követően a városvezető (aki a fejlesztési ügynökség vezetőtanácsának is tagja) elmondása szerint minden gyűlésen igyekezett meggyőzni a vezetőséget az új kiírás fontosságáról. Noha az erre vonatkozó kérést és indoklást – mivel a rendelkezésre álló összeg alig negyedét födték le a pályázatok – a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség továbbította a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztériumnak, a szaktárca késlekedett, sem a polgármesteri hivatal, sem portálunk megkereséseire nem adott egyértelmű választ.

Finanszírozás idén, munkálatok jövőre

Csíkszereda polgármestere szerint a pár napja megjelent kiírás a bizonytalanság végét jelenti a 23 tömbház lakói számára, akik időben jelentkeztek, de mostanig nem tudták, mi lesz a pályázatokkal. Az elöljáró kérdésünkre azt mondta, a minimálbér-emelés miatt szükséges újabb értékmódosításokat a februári ülésén fogadja el az önkormányzati képviselő-testület, majd a dokumentációkat leadják a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségnél. Az igényelt támogatás összértéke mintegy 45 millió lej. Ráduly úgy számol, hogy

idén a finanszírozási szerződéseket is aláírják, majd jövőben elkezdődhetnek a munkálatok is, amelyeket legkésőbb 2022-ben szeretnének befejezni. 

„Ez a kivitelezőktől is függ, egyelőre azt látjuk, hogy a tömbházszigeteléseknél talán nagyobb az érdeklődés mint az iskolák, középületek esetében” – vázolta. Hozzátette, egy kis szerencsével utol tudják érni az előző kiírásban támogatást nyert pályázatokat is, ezért már a finanszírozási szerződés aláírása előtt kiírják a kivitelezéshez szükséges közbeszerzési eljárásokat.

Az érintett tömbházak

A 23 csíkszeredai tömbház: Decemberi Forradalom utca 5. A/B, 26. A/B, 32. A/B, 34a. A/B, Tudor Vladimirescu utca 17., Octavian Goga sétány 2., 4., 6. A/B, 10. A/B, Pacsirta sétány5., 7., Nárcisz sétány 1. A/B, 6. A/B, Testvériség sugárút 11. A/B, 15. A/B, Jégpálya utca 12. A/B, 14. A/B, Kossuth Lajos utca 42., Fenyő utca 11. A/B/C/D, Mérleg utca 12-14., Müller László utca 4. A/B/C, Szív utca 12-14, Lendület sétány 5. A/B.

Elvégzett és új munkálatok

Csíkszeredában 2007 óta 82 tömbházat szigeteltek, összesen 3041 lakással. Újabb 12 társasház hőszigetelésére 2018-ban kapott európai uniós támogatást a város, ezek közül 8 esetében kivitelezési szerződést írtak alá, a munkálatok idén befejeződnek. Jelenleg folyamatban van a közbeszerzési eljárás a további 4 tömbház hőszigetelésére, és licitet hirdettek a kormánytámogatással készülő hőszigetelési munkálatokra is, amelyeket 10, korábban részben szigetelt vagy az uniós támogatás feltételeinek meg nem felelő társasháznál végeznek. Ezek a Mihail Sadoveanu utca 33/D, 34., a Tető utca 20/A, 9/B, Brassói út 9. A/B/E, Kőrösi Csoma Sándor utca 3. A/B, Kossuth Lajos utca 37., Nicolae Bălcescu utca 7., Temesvári sugárút 53/A, és a Nagy István festő sétány 6/B számú tömbházak, illetve lépcsőházak.