„Saját kezébe vette” a laboratóriumi vizsgálatok elvégzését a csíkszeredai kórház

Iszlai Katalin 2020. február 18., 19:00

Megnyitották kedden a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház saját laboratóriumát, ezzel a lépéssel pedig ismét közelebb kerültek ahhoz, hogy a kórház elérje a magas kompetenciájú intézményeknek járó kettes besorolást. 

Van ok az örömre. Újabb lépést tett a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a kettes besorolás megszerzése felé Fotó: Gábos Albin

Újabb lépést tett a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház az áhított kettes besorolás megszerzése felé: kedden hivatalosan is megnyitották a kórház saját laboratóriumát. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a kórházzal szerződésben álló Prodia Kft. helyett helyben végezhetik el a laboratóriumi vizsgálatokat.

Márciustól élesben

A labor keddi átadóünnepségén elsőként Konrád Judit kórházmenedzser szólt a jelenlévőkhöz, megköszönve minden érintett fél segítségét és kitartó munkáját. Arra is kitért, hogy az új létesítmény feltétele a kettes besorolás megszerzésének, ezért olyan korszerű labort alakítottak ki, amelyet egy éven belül akkreditálni lehet a hazai és nemzetközi szinten is elismerést élvező Román Akkreditáló Egyesületnél (RENAR).

Fotó: Gábos Albin

Ezt követően Borboly Csaba, a kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke arról beszélt, hogy a megfelelő orvosi munka, illetve a gyors leletkezelés és -értékelés miatt tartották fontosnak a saját laboratórium kialakítását, illetve céljuk az is, hogy a körülményesebb eseteket is helyben tudják ellátni.

A létesítmény megalakulásáról Melles Orsolya orvosigazgató árult el további részleteket. Mint felelevenítette, a kórház korábbi, 2000-ben kiszervezett saját laboratóriumát nem volt egyszerű újraindítani. A labor felszerelése érdekében számos lehetőséget elemeztek, végül a reaktívokra közbeszerzési eljárásokat bonyolítottak le, a mérőműszerekre pedig bérleti szerződést kötöttek. Utóbbi előnye, hogy négyévente kicserélődnek a gépek, így folyamatosan a legmodernebb felszerelésekkel dolgozhatnak.

Fotó: Gábos Albin

A közbeszerzési folyamatok többsége január végén fejeződött be, időközben a gépeket is beüzemelték, így

a vizsgálatok egy részét már jelenleg is el tudják végezni, márciustól pedig teljesen átveszik a munkát a külső szolgáltatótól.

Az induláshoz szükséges személyzetet szintén alkalmazták már: első körben két orvost, két biológust és hat laborasszisztenst, jelenleg pedig további öt asszisztens esetében folyamatban van a versenyvizsga. A laborban több részleg is működni fog, ezek a biokémia, a hematológia, az immunológia és a mikrobiológia.

Fotó: Gábos Albin

Húsz évvel bölcsebben

Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője is üdvözölte a labor megnyitását, de emellett néhány eddig ismeretlen háttér-információra is kitért. „Húsz év telt el, mióta jóváhagyták a kórház saját laboratóriumának kiszervezését. Most, húsz évvel okosabban és öregebben mondhatjuk, hogy ez egy hibás lépés volt.

Nem egyszer került krízishelyzetbe a kórház egy magánvállalkozótól való függőség és annak taktikái miatt, amelyek szinte veszélybe sodorták a megye egészségügyi ellátását

– emelte ki az igazgató.

Fotó: Gábos Albin

Hozzátette, a kórház az évek alatt rengeteget fejlődött, és reméli, hogy a labor nemcsak az egészségügyi ellátás, hanem a kutatás alapköve is lesz. A továbbiakban Lányi Szabolcs, a Sapientia egyetem professzora és a kórház vezetőtanácsának tagja üdvözölte az eseményen jelenlévő Kilár Ferencet, a Pécsi Tudományegyetem oktatóját, amely intézménnyel közösen doktori képzést hoztak létre Csíkszeredában. A képzésen jelenleg a kórház nyolc orvosa vesz részt, hiszen a doktori fokozat megszerzése is feltétele a kórház magasabb besorolásának.

{A}

Kórházak besorolása

Az előírások szerint öt kategóriába sorolhatók be az állami kórházak: a legalacsonyabb szint az ötös fokozat, míg a legrangosabb intézmények egyes fokozattal rendelkeznek. A besorolást aszerint kapják meg a kórházak, hogy milyen strukturális, intézményi, felszerelési, személyzeti stb. erőforrásokkal rendelkeznek. Az egészségügyi minisztérium weboldalán található lista szerint Romániában mintegy 450 kórház működik, ezek közül mindössze hétnek van egyes besorolása: a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórháznak, két bukaresti, és egy-egy Kolozs, Iași, Temes és Konstanca megyei kórháznak. A kettes besorolás sem sokkal gyakoribb, mintegy 50 egészségügyi intézmény érte el ezt a szintet az országban (ide szeretne „felnőni” a csíkszeredai kórház), ilyen például az aradi, a nagyváradi, a brassói vagy a szebeni megyei kórház, illetve több fővárosi intézmény. A Hargita megyei kórházak közül a maroshévízi és a gyergyószentmiklósi négyes fokozatú, a székelyudvarhelyi és csíkszeredai pedig hármas.