Egyre több munkaadó fontolgatja, hogy vendégmunkást alkalmaz

Bíró Blanka 2020. február 18., 22:04

Nem állnak odébb, ha elégedetlenek, nem követelőznek, és fegyelmezettek, hiszen tudják, hogy kihágás esetén kitilthatják őket az országból – a tapasztalatok szerint leginkább ezek az érvek szólnak az Unión kívülről érkező munkaerő alkalmazása mellett.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

Egyre több háromszéki munkaadó fontolgatja, hogy külföldi vendégmunkást alkalmaz. Mint Kelemen Tibor, a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója keddi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján elmondta, a vállalkozók havonta egy-két alkalommal kilátásba helyezik, hogy ha az ügynökség nem közvetít számukra munkaerőt, akkor az EU-n kívüli államokból alkalmaznak vendégmunkásokat.

Tavaly óta nincsenek megszorítások, a vendégmunkásoknak nem kell nagyobb fizetést adni, tulajdonképpen 100 eurós illeték kifizetésével a közvetítő cégek szállítják a munkaerőt. A cégnek azt sem kell bizonyítania, hogy az országban nem talál megfelelő munkaerőt az állásra, egyszerűen kivált az ügynökségtől egy bizonylatot, és azzal intézik a formaságokat a bevándorlási hivatalnál

– részletezte az igazgató. A munkaadók azt is bevállalják, hogy a bevándorlási hivatal, a munkaügyi felügyelőség folyamatosan „szemmel tartja” a céget, állandóak az ellenőrzések, ha vendégmunkásokat foglalkoztatnak.

{A}

Kelemen Tibor elmondta, például Kommandón állatgondozókat alkalmaznak az Európai Unión kívüli államokból, de

az is előfordul, hogy egy cég úgy fogalmazza meg az állásajánlatát, hogy a helyiek nem felelnek meg a feltételeknek.

Egy fafeldolgozó vállalat húsz szakképzetlen munkásnak hirdet állást, ám azzal a feltétellel, hogy kezdő szinten beszéljenek angolul. Ezt a feltételt a helyi szakképzetlenek ritkán teljesítik – irányította rá a figyelmet az igazgató. Az ügynökségnek nincs hatásköre, hogy az álláskeresők nyelvtudását felmérje, így abból indulnak ki, hogy aki elvégzett nyolc osztályt, az kezdő szinten ismeri az angol nyelvet, hiszen elméletileg négy évig tanulta. A cég azonban nem köteles alkalmazni a munkanélkülieket, így általában nyilvántartásba veszik az adataikat, majd elküldik azzal, hogy értesítik, ha mégis szükség lesz rájuk.

Az igazgató valószínűnek tartja, hogy

a vállalkozók azért döntenek a vendégmunkások mellett, mert ők nem állnak odébb, ha valamivel elégedetlenek, nem követelőznek, és a munkahelyen fegyelmezettek, hiszen tudják, hogy a legkisebb kihágás esetén kitilthatják őket az országból.

A tapasztalatok szerint az elmúlt időszakban mérséklődött a munkaerő fluktuációja, az ügynökségnél vannak olyan állásajánlatok, melyeket hónapok óta hirdetnek. Korábban jellemző volt, hogy egy hasonló ágazatból átmentek a szakemberek, most azonban nem tudnak vonzóbb bérezést kapni, mint amennyit a jelenlegi munkahelyükön keresnek, így inkább maradnak. A munkaadók pedig több kompromisszumot kötnek, hogy megtartsák az alkalmazottaikat.

Kelemen Tibor arról is beszámolt, hogy gyakran kérnek tanácsot tőlük, mit tegyenek a fegyelmezetlen munkavállalókkal, mert kétszer is meggondolják, mielőtt elbocsátják őket.

Előfordul, hogy valaki jól végzi a feladatát, de állandóan késik, vagy közben ittasan megy be a munkahelyére. Ezelőtt az ilyen alkalmazottakat két-három kihágás után elbocsátották, most viszont az alkalmazó próbál megoldást keresni, orvosolni a problémát

– részletezte a szakember. Hangsúlyozta, minden eset egyedi, de mivel nehéz munkaerőt találni, a vállalkozók több kompromisszumot kötnek. „Figyelembe veszik, hogy mekkora befektetés volt a munkaerő betanítása, hogy a szabálytalankodás milyen hatással van a többi alkalmazottra, a termelésre, és nagyon megfontolják, mielőtt elbocsátanak valakit” – osztotta meg tapasztalatait a munkaerő-elhelyező ügynökség vezetője.