Év közben Fiatalok a fiatalokért, vasárnap mindenki értük

Molnár Melinda 2020. február 18., 12:26

A Teljes Szívvel ifjúsági vezetőképzőn végzett önkéntes csoportvezetők évente legalább kétezer fiatalt kapcsolnak be a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) programjaiba. A katolikus templomokban farsang utolsó, az ifjúságnak szentelt vasárnapján adományokkal támogathatják a FIF céljait.

A FIF legnagyobb rendezvénye a CSIT, azaz a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó. Archív Fotó: Gábos Albin

A FIF megbízatását a gyulafehérvári érsekségtől kapta mint annak ifjúsági lelkipásztorkodással foglalkozó szervezete. A FIF hangolja össze, valamint képzésekkel támogatja a plébániák keretében működő ifjúsági, illetve ének-zenecsoportok tevékenységét. Együttműködnek az egyetemi lelkészségekkel, a szerzetesrendekkel és az ifjúsági mozgalmakkal – részletezte Tamás Barna. Céljuk, hogy segítsék az Erdélyben működő ifi közösségeket, hogy öntudatos, életerős generációk nőjenek fel, akik a társadalomban is felvállalják keresztény hivatásukat.

A jelszó: Fiatalok a fiatalokért!

Évente három képzést tartanak: a Teljes Szívvel ifjúsági vezetőknek, a Teljes Szívvel Forte az ének-zenecsoportoknak szól, a Teljes Szívvel Clerical pedig nyári szabadegyetem formájában azokat a kispapokat és papokat várja, akik fiatalokkal szeretnének foglalkozni.

Legnagyobb évi rendezvényük a CSIT (Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó), amelyen ezernyi fiatal vesz részt.

Évente 250 önkéntes ifjú kapcsolódik bele önkéntesként a programok szervezésébe, nekik szánják az Önkéntes Napokat. Közkedvelt a húsvét utáni Resurrexit zenefesztivál is. Tavaly tartottak először, és idén is lesz Keresztény Nyári Szabadegyetem Zeteváralján, hogy a húszas éveiben járó korosztályhoz tartozók keresztény értékrend szerint lehessenek együtt. Új kezdeményezés a Légy Tűz!, amelynek keretében városi központokba hívják meg a FIF munkatársak a környék ifjait, hogy a CSIT-en kapott lelki tüzet táplálják együtt.

FIF-iroda Csíkszeredában

Augusztustól Csíki Szabolcs csíkdelnei plébános székelyföldi ifjúsági lelkészi megbízatást kapott. A FIF-iroda Csíkszeredában, a segédpüspöki hivatal szomszédságában, három főállású és két részmunkaidős munkatárssal működik. Feladataik közé tartozik a szervezeti fejlesztés, a gazdasági ügyvitel, az arculat, a kapcsolattartás, a szakmai irányítás. A FIF anyagi erőforrásának alapja a főegyházmegye híveinek céltámogatása: 2019-ben több mint 61 ezer lej gyűlt össze, amelyért hálás köszönetet mond az ifjúsági főlelkész – a pályázatok és eseti felajánlások nélkül nem lenne megvalósítható eme, az ifjúság felé végzett szolgálat.

{A}