Útkorszerűsítés Szépvízen: két elvesztegetett év, növekvő költségek

Kovács Attila 2020. február 18., 10:24

Hosszú halogatás és vita után fel kellett bontania két községi út korszerűsítésére egy kolozsvári céggel aláírt szerződést a szépvízi önkormányzatnak. A munkának csak egy kis része készült el.

A Szépvíztől Göröcsfalváig vezető községi út. Elkezdett és abbamaradt munkálatok Fotó: Gábos Albin

Nem haladt az elképzeléseknek megfelelően a 6-os és 53-as jelzésű községi besorolású utak korszerűsítése, amelyek közül előbbi 4 kilométer hosszú, és Szépvíztől Göröcsfalváig vezet, utóbbi pedig a községhez tartozó Csíkszentmiklóst köti össze Csíkborzsovával – ennek hossza 1 kilométer. A költségekre a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) biztosított támogatást egy pályázat nyomán közel 1 millió euró értékben, még 2016-ban.

A kivitelezési szerződést 2017-ben írták alá egy, a közbeszerzési eljáráson legkedvezőbb ajánlatot benyújtó kolozsvári céggel, a munka el is kezdődött. Azóta viszont,

noha már rég be kellett volna fejezni, a beruházás alig 15 százaléka készült el.

Ferencz Tibor polgármester szerint ez egy-egy útszakasz részleges alapozását jelenti. A községvezető kérdésünkre elmondta, a kolozsvári cég alvállalkozóknak adta ki a munkát, de azok keveset és lassan dolgoztak. Mivel számukra átláthatatlan volt a helyzet, és ez többszöri felszólítás után sem változott, tavaly a szerződésbontás mellett döntöttek, ehhez végül ügyvédi felszólításra is szükség volt – ismertette Ferencz Tibor.

Új közbeszerzés, emelkedő árak

Az elvégzett munkát a község kifizette a cégnek, a szerződés felbontása után viszont szakértői felmérést kellett végeztetni, jelenleg pedig befejezés előtt áll az új műszaki terv. Mivel az AFIR-ral megkötött finanszírozási szerződés értelmében a beruházást 2020 szeptemberében kellett volna befejezni, de erre már nem lesz lehetőség, a község vezetése szerződéshosszabbítást kért az ügynökségtől, erre még nem érkezett válasz – tudtuk meg.

A két útszakasz korszerűsítésének befejezése érdekében új közbeszerzési eljárást kell kiírni,

azt viszont még nem lehet tudni, hogy milyen becsült értékkel lehet számolni, mivel az építőipari bérköltségek és árak az utóbbi években jelentősen növekedtek.

{A}

A polgármester szerint ezért is nem akarta a cég a munkát elvégezni. A kivitelező részéről az emelkedő árakra tettek ugyan célzásokat, de ezt nem hozták fel magyarázatként a késlekedésre, ugyanakkor az útépítő részlegüket felszámolták – tért ki az előzményekre Ferencz Tibor. A költségnövekedés miatt a községnek a rendelkezésre álló pályázati támogatás mellett további kiadásokkal kell számolnia, viszont még nem tudják, mekkora összegről van szó, és honnan lehet ezt biztosítani. A két útszakaszon az aszfaltburkolat elkészítése mellett sáncok, kapubejáratok, kialakítására, járdaépítésre is szükség van a terv szerint. Kerestük a korábban több csíki községben, Csíkszentkirályon, Csíkszentgyörgyön és Gyimesközéplokon is útkorszerűsítéseket végző, illetve szennyvízhálózatot építő céget is, hogy ismertessék álláspontjukat, de még nem kaptunk választ.