Különböző érvényességű orvosi igazolásokkal vizsgáznak a tanulóvezetők

Széchely István 2020. február 17., 22:00

A kiállítási dátumtól függően jelenleg fél év, illetve egy év is lehet a gépjárművezetői engedély megszerzéséhez szükséges orvosi igazolás érvényességi ideje, ezért a gyakorlati vizsga előtt állóknak érdemes ezt ellenőrizniük a vizsgadosszié összeállításakor.

A gépjárművezetői engedélyért vizsgázóknak érdemes ellenőrizniük orvosi igazolásuk érvényességét Fotó: Pinti Attila

Az elmúlt évben kétszer is megváltozott az orvosi igazolás érvényességére vonatkozó törvény. A július közepétől kiállított orvosi igazolások érvényessége a korábbi gyakorlathoz képest egy évről fél évre csökkent, októberben azonban újra módosították az előírást, visszaállítva az egyéves érvényességet. Így

jelenleg vannak olyan gépjárművezetői engedélyért vizsgázó tanulóvezetők, akiknek csak fél évig érvényes az orvosi igazolásuk, míg másoknak egy évig.

A központi nyilvántartási rendszerben most vált lehetővé az utolsó törvénymódosításnak megfelelő adatbevitel alkalmazása, ezért a belügyminisztérium az alárendeltségébe tartozó intézményeken keresztül felhívta a figyelmet az orvosi igazolások érvényességével kapcsolatos tudnivalókra.

{A}

A tanulóvezetők számára 2019. július 16-a előtt kiállított orvosi igazolások érvényessége egy év, a 2019. július 16. – október 3. között kiállítottaké viszont fél év, az október 4-étől elvégzett orvosi vizsgálatok eredménye pedig szintén egy évig érvényes – közölte a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal, amelynek alárendeltségében működik a megyei gépjármű-bejegyzési és jogosítvány-kibocsátó hivatal (DRPCIV). Ugyanakkor kihangsúlyozzák, hogy

a jogosítványuk érvénytelenítése miatt újravizsgázók pszichológiai vizsgálatának eredménye sem lehet régebbi a törvény által előírt hat hónapnál.

Adrian Pănescu, a megyei prefektusi hivatal szóvivője érdeklődésünkre arról számolt be, hogy a gépjármű-bejegyzési és jogosítvány-kibocsátó hivatalnál dolgozó kollégái nem tapasztaltak zavart a vizsgázók körében az orvosi igazolások érvényességével kapcsolatban. Mint mondta, ennek egyrészt az lehet az oka, hogy azok a tanulóvezetők, akik az utóbbi időben féléves érvényességű orvosi igazolás birtokában vizsgáztak, biztosan nem először próbálkoztak már, másrészt a sofőriskolákban is odafigyelnek erre, amikor a tanulóvezetők vizsgadossziéját összeállítják. Egyébként

csökkenőben van az elméleti, illetve gyakorlati vizsga közötti várakozási idő Hargita megyében, 

jelenleg  helyszíntől függően 2–2,5 hónapot kell várniuk a tanulóvezetőknek a két próba között – tájékoztatott Adrian Pănescu.