Antal Árpád új szintre emelné Sepsiszentgyörgyöt

Bíró Blanka 2020. február 17., 17:42

Radikálisan át szeretné alakítani a várost, hogy az Székelyföld és Erdély számára iránymutató legyen, ezért ismét megpályázza Sepsiszentgyörgy polgármesteri tisztségét – jelentette be hétfőn a romos Bodok szálloda tetején Antal Árpád.

• Forrás: Antal Árpád/Facebook

Az RMDSZ-es politikus elmondta, azért választotta ezt a helyszínt a a bejelentésre, mert a kommunizmus szimbólumának számító épületet lebontják, és azzal lezárul egy korszak a város életében.

A romok helyére egy korszerű, 21. századi ifjúsági és kulturális központ épül, ami a városunk reneszánszának szimbóluma lehet: azt jelképezi, hogy letérünk egy útról, másikon haladun tovább, és nem fognak tudni megállítani

– mondta. Kifejtette, azért február 17-én jelentette be indulását az újabb mandátumért, mert négy évvel ezelőtt épp február 17-én „ébresztették őt és családját” a házkutatásra érkező hatóságiak.

„Egyértelmű, hogy akik elrendelték azt az akciót, meg akarták törni a város 2008 után kezdődő lendületét. Vannak, akik nem érdekeltek abban, hogy Sepsiszentgyörgy dinamikusan fejlődő város legyen. A szándékuk részben sikerült, sokat gondolkodtam, hogy mivel teszek jobbat a városnak, ha félreállok, vagy ha folytatom a munkát, végül az emberek szeretete, szolidaritása tette egyértelművé a döntésemet” – mondta az elöljáró.

{A}

Azt szeretné, hogy a következő tíz évben a várost olyan szintre emeljék, melyet „sokan ma még el sem tudnak képzelni”. Antal Árpád rámutatott,

a legnagyobb ellenfél a kishitűség, ezt kell legyőzni a következő évtizedekben.

Felidézte, amikor a Sepsi Aréna építése elkezdődött, akkor is voltak, akik kétségbe vonták a beruházás létjogosultságát, ám vasárnap este 2500 szurkoló nézte végig a női kosárlabda Román Kupa döntőjét. Ha nem épül meg a Sepsi Aréna, ma nem épülne mellé a stadion, a sportegyetem létesítményei. Olyan beruházásokat kell eszközölni, melyek folyamatokat indítanak el – szögezte le Antal Árpád.

{K1}

Arra is kitért, hogy Románia lakosságának 90 százaléka gondolja úgy, hogy rossz irányba tart az ország, közben Sepsiszentgyörgy lakóinak 70 százaléka véli úgy, hogy a város jó irányba halad. „Ilyen körülmények között kell menni előre, olyan várost építeni, ahol senki számára nem kérdés, hogy megyünk vagy maradunk, visszajövünk vagy sem. A globális folyamatok ellenében, az erős kelet-nyugat irányú kivándorlás ellenében kell mindent megtenni, hogy itthon tartsuk a fiatalokat” – szögezte le a politikus.

A zöld aktivistáknak is üzent, hangsúlyozta, nem véletlen, hogy zöld színűre színezték az RMDSZ tulipános logóját,

arra kérte a zöldeket, tekintsék partnernek, együttműködve alakítsák a várost és a környékét.

Mivel a következő tíz évről beszélt, arra az újságírói kérdésre, hogy két mandátumra készül-e, Antal Árpád kifejtette, mindig csak egyre készül, de nem mandátumokban gondolkodik, évtizedekre tervez. Kérdésünkre, hogy tervez-e egyeztetést a másik két magyar párttal, kifejtette, egyeztetések mindig zajlottak, 2012-ben az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) támogatta, 2016-ban a Magyar Polgári Párt (MPP).