A tankönyveknek majdnem a fele a második félévre sem készült el

Széchely István 2020. február 17., 10:39

Még kilenc tantárgyból nincsenek tankönyvei a magyar anyanyelvű hetedik osztályos diákoknak, de a tanfelügyelőségek már a 2020–2021-es tanévre is rendelhetnek tankönyveket. Továbbra se oldódott meg az új tantervre történő áttérés miatt hét éve tartó tankönyvnyomtatási hercehurca.

A napokban újabb szállítmány érkezik, de nyolc tantárgy esetében továbbra is hiányzik a nyomtatott tananyag. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Már több mint egy hónapja elkezdődött a 2019–2020-as tanév második féléve, de a magyar nyelven tanuló hetedikes diákoknak kilenc tantárgyból még mindig nincs tankönyve. A lapunk kérésére Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő által elküldött összesítés szerint a hetedikes magyar diákoknak

nélkülözniük kell még a kémia, zene, képzőművészeti nevelés, a román nyelv és irodalom, a matematika, a Románia történelme, az unitárius vallás, a testnevelés, valamint a társadalmi nevelés tankönyveket.

A tanévkezdés óta mindössze a tantárgyak fele esetében kapták kézhez nyomtatott formában a tananyagot. Ez kilenc tantárgyat jelent, igaz, ez napokon belül tízre bővül, ugyanis múlt héten a tanfelügyelőség megrendelhette a magyar nyelvű társadalmi nevelés tankönyvet és az intézmény tankönyvbeszerzésért felelős munkatársa arról tájékoztatta lapunkat, hogy a kiadótól már ígéretet kaptak a napokon belüli szállításról.

{A}

A román anyanyelvű hetedikes diákok tankönyveinek a többsége már megérkezett, mindössze a testnevelés, illetve a történelem tantárgyak esetében kell nélkülözzék a kinyomtatott tananyagot, de utóbbi esetében csak pár napig, ugyanis arra múlt héten szintén leadhatta a megrendelést a tanfelügyelőség.

Két tantárgy – az unitárius vallás, valamint a testnevelés – esetében még az oktatási minisztérium honlapján sem jelentek meg a tankönyvek, így azoknak vélhetően még el sem kezdődött a nyomtatása.

Leadhatják a rendeléseket

Eközben azonban – amint azt a megyei tanfelügyelőség munkatársától megtudtuk – a minisztérium átiratban tájékoztatta a tanfelügyelőségeket, hogy leadhatják a megrendeléseket a következő, tehát a 2020–2021-es tanév több tankönyvére is a 1–7. osztályos diákok esetében. Az igényléseket csak akkor adhatják le, amikor a szaktárca megnyitja honlapján ezt a lehetőséget, így

már zajlik a jövő tanév tankönyveinek a megrendelése, miközben az aktuális tanévben a nyomtatott tananyagnak a fele még hiányzik a kisebbségi oktatásban.

Mint ismert, a jelenleg hetedik osztályos diákgeneráció előkészítő osztály óta minden esztendőben tankönyvek nélkül kezdi a tanévet,

az évek óta ismétlődő problémát tehát rendre ugyanaz az „áldozatévfolyam” szenvedi meg.

Ennek az az oka, hogy a 2011-es tantervreform idején, előkészítő osztályos kisdiákokként ők voltak az első évfolyam, amelyet az új tanterv alapján kezdtek oktatni, és az új tankönyvek kinyomtatására kiírt közbeszerzési eljárások rendre elhúzódnak a kiadók fellebbezései miatt. Ez azóta évente megismétlődik, így sose készülnek el időben a tankönyvek. A legrosszabb helyzetben a kisebbségi nyelveken tanuló diákok vannak: mivel a tananyagot le kell fordítani, ezekbe az iskolákba még később érkeznek meg a tankönyvek.