Kizárták a felújítást, nyoma sem marad a Zsögödfürdőt rondító romos épületnek

Kovács Attila 2020. február 17., 12:48

Nem sokáig lesz már a Csíkszeredához tartozó Zsögödfürdő szégyenfoltja az évtizedek óta üresen álló, egykori szálloda romos épülete. Az ingatlant hónapokon belül lebontják.

Eltűnik az egykor szállodának épült, mára teljesen tönkrement épület Fotó: Gábos Albin

Kiadta a bontási engedélyt a polgármesteri hivatal, és ahogy ezt az időjárás lehetővé teszi, lebontják a zsögödfürdői borvízforrás és fürdő környékét elrondító romos épületet – közölte kérdésünkre Füleki Zoltán. Csíkszereda alpolgármestere azt is elmondta, nem egyszerű munkálatról van szó, mivel az ingatlan faszerkezetét évekkel ezelőtt megtámadó gomba esetleges továbbterjedését is meg kell akadályozni, így

a bontáskor megmaradó fagerendákat, tetőszerkezeti elemeket el kell égetni, a területet pedig fertőtleníteni kell.

{A}

Az épület nyomait is eltakarítják, a területet pedig rendezik. A munkálatot a polgármesteri hivatal végezteti el, a szükséges pénzt belefoglalták a költségvetésbe – tudtuk meg.

Fotó: Pinti Attila

A bontás az összedőlést előzi meg, a kétszintes ház hiányos tetőszerkezete, illetve fából készült emeleti része ingatag állapotban van, az elkorhadt gerendákat régóta áztatja az eső és a hó. De legalább ekkora pusztítást végzett az emeleti faszerkezetet megtámadó könnyező házigomba is, amely gyakorlatilag kizárt egy esetleges felújítást a szakértők korábbi véleményezése szerint. Az elhagyott ingatlanban egy időszakban hajléktalanok is húzták meg magukat, tíz évvel ezelőtt

kétszer is tűz ütött ki az elhagyott falak között,

amelyet tűzoltók oltottak el. Mindkét alkalommal az emelet padlója gyulladt ki.

Fotó: Pinti Attila

A bontást évekig azért nem lehetett elkezdeni, mert az épület és a környező terület több tulajdonosé volt, és bármilyen beavatkozáshoz az épületet és területet érintő osztatlan vagyonközösséggel rendelkezők közös megegyezésére lett volna szükség. Mivel a tulajdonrészeket nem határozták meg, erre nem volt lehetőség egészen addig, amíg az egyik résztulajdonos bírósági eljárást kezdeményezett ennek érdekében. Az eljárás lezártával a szintén résztulajdonnal rendelkező helyi önkormányzat megvásárolta a többiek részét is, így rendelkezhet vele.