Évindító szakmai találkozóra gyűltek össze a méhészek

Bíró Blanka 2020. február 16., 14:39

Közel kétszáz Kovászna, Hargita és Maros megyei méhész vett részt szombaton a sepsiszentgyörgyi méhészeti konferencián, ahol a méhészeti termékek fontosságáról, az apiturizmusról és az ágazat újdonságairól tartottak előadásokat.

Fotó: Kocsis B. János

Az idei évindító szakmai találkozón arra törekedtek, hogy tapasztalt szakemberek gyakorlati tudnivalókat osszanak meg a térség méhészeivel – összegezte Deák Mihály, a Kovászna Megyei Méhészegyesület vezetője, aki előadásában olyan módszereket mutatott be, melyeket az évek során kísérletezett ki, hogy könnyítse a munkáját.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke értékelte, hogy a méhészek szervezetten együtt dolgoznak, és elmondta, az önkormányzat a pályázati rendszeren keresztül támogatja a munkájukat.

Sokkal jobban oda kell figyelnünk a méhészek munkájára és az ágazatra, hogy a mezőgazdasági adminisztrációban egyensúlyt teremtsünk

– ezt már Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője mondta.

{A}

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a méhészek többet élnek embertársaiknál – fejtette ki Ștefan Stângaciu, a Romániai Apiterápiás Szövetség elnöke, aki a méhészeti termékekről és azok jótékony hatásairól tartott előadást. A konferencián Teodora Colța, tudományos kutató a méhészeti termékek kémiai összetételéről, Răzvan Coman, a Romániai Méhtenyésztők Egyesületének alelnöke pedig Méhészet 2019–2020 között címmel tartott előadást.

A konferencia külföldi előadója, Peter Kozmus, a szlovén mezőgazdasági minisztérium méhészetért felelős államtitkára gyakorlati példákat mutatott be az új méhészeti technológiák alkalmazásáról, az apiturizmusról és marketingről. Az eseményt a Kovászna Megyei Méhészegyesület szervezte partnerségben Kovászna Megye Tanácsával és az AgroSic Közösségek Közti Társulással.