Van, ahol dolgoznak és haladnak, máshol egyáltalán nincsenek munkagépek

Simon Virág 2020. február 16., 11:15

Az enyhe télnek is köszönhetően jól haladnak a kivitelezők a munkálatokkal – látható a Pro Infrastruktúra Egyesület szakértői által, az épülő A3-as autópálya Maros megyei szakaszán készített drónfelvételeken. Azonban nem mindenhol ilyen látványos a „fejlődés”.

Maros megyében jelenleg Nyárádtő és Radnót között lehet pályán haladni. Fotó: Haáz Vince

Múlt héten készítette a Pro Infrastruktúra Egyesület azokat a drónfelvételeket, amelyeken jól látszik, hogy hol dolgoznak, hol haladtak és hol nincsenek egyáltalán munkagépek.

Az A3-as autópálya Nyárádtő–Radnót közötti szakaszán már lehet közlekedni, de a radnóti lehajtónál gondok vannak, hiszen a gépkocsik át kell haladjanak a vasúti síneken, így naponta többször sorompó „állja útjukat”. Itt már épül a felüljáró, hogy áthidalja a problémát, és összekösse a már meglevő és most épülő következő 18 kilométeres, Radnót–Maroskece közötti pályaszakaszt.

Videó: Pro Infrastruktúra Egyesület

Az említett 18 kilométeres szakaszon, Marosbogátnál, ahol kanyargós a Maros folyó, felüljáróval és két híddal lehetett megoldani a közlekedést. A kivitelező végzett a teljes betonozással, már csak a szigetelés és az aszfaltozás hiányzik. A felvételen jól látszik az is, hogy milyen közel lesz az autópálya a nemrég felújított református templomhoz.

Videó: Góbé Stúdió

A Pro Infrastruktúra Egyesület szakértői szerint aggodalomra ad okot, hogy az említett 18 kilométeres pályakaszt – amely idén tavasszal, legkésőbb nyár elején lesz kész – csak akkor lehet majd használni, ha a következő, Maroskece–Aranyosgyéres pályaszakasz kivitelezője elkészíti a maroskecei csomópontot. Az itt dolgoztató cég azonban jelenleg jogi felszámolás alatt van. A pályaépítők és a szakminisztérium képviselői közötti, legutóbbi Maros megyei megbeszélésen a nehéz helyzetben lévő cég megígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz, hogy a csomópont elkészüljön legkésőbb nyárig. Ha ez nem történik meg, akkor Maros megyében lesz egy 18 kilométernyi autópálya-szakasz, amit nem lehet használni.

A pályáról Radnótnál lehajtó autók útját naponta többször is lehajtott sorompó állja Fotó: Haáz Vince

Az egyesület szakértői szerint fontos lenne, hogy a szakminisztérium sürgesse meg a Marosvásárhely–Nyárádtő pályaszakasz építését is, itt ugyanis többéves lemaradás van. Azt még mindig nem tudni, hogy újra versenytárgyalást hirdetnek, vagy a bírósági ajánlásokat figyelembe véve kimondják, hogy ki lesz a nyertes. Itt az óvások benyújtása és a pereskedés miatt húzódott el az eljárás elindítása.