Az ország legkorszerűbb ifjúsági és művészeti központja épül meg Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2020. február 14., 18:01

Sepsiszentgyörgy történetének legnagyobb beruházása révén épül meg Románia legmodernebb kulturális és ifjúsági központja a belvárosban.

Fotó: Kocsis B. János

A kulturális és ifjúsági központot az évek óta omladozó Bodok-szálloda és a körülötte lévő épületegyüttesek helyére tervezik. Az épületben a városi és megyei önkormányzatok fenntartásában működő kulturális intézmények – a Tamási Áron Színház, a Cimborák Bábszínház, az M Studio Mozgásszínház, a Bod Péter Megyei Könyvtár, az Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK) – kapnak helyet, és

az ország legkorszerűbb, legjobb akusztikával rendelkező hangversenytermét is ide tervezik.

A központ olyan kulturális tere lesz a városnak, ahol a középiskolások minőségi szabadidőt tölthetnek el.

{A}

Elindították a belváros átalakítására vonatkozó városrendezési tervet, a három intézmény közötti társulási szándékot a napokban közvitára bocsátják, majd két hónap múlva lehet a két önkormányzat elé terjeszteni – mondta Antal Árpád.

A koncepciót az a budapesti csapat állítja össze, amely többek között a budapesti Művészetek Palotáját is tervezte.

Ezt március 14-én mutatják be a Háromszék Táncstúdióban. A becslések szerint a kivitelezési terv egy év alatt készül el, majd további

két év alatt épül meg a központ, tehát 2024-ben adják át.

Sepsiszentgyörgy, Háromszék nemcsak helyi, megyei szintű, hanem székelyföldi, összerdélyi feladatokat is vállal, ennek példája az EMÜK, a szórványprogram, de a kultúra, a sport és a közösségépítés más területein is vannak a térségen túlmutató kezdeményezések – mondta Tamás Sándor, aki a hármas együttműködésben létrejövő intézményt is ide sorolta.

Kató Béla, Antal Árpád, Tamás Sándor Fotó: Kocsis B. János

„Fontos, hogy mindenki a magáénak érezze a központot, támogassuk, dolgozzunk érte, majd használjuk. Ez egy olyan beruházás, amilyen még nem volt, és nem tudom, még mikor lehet” – mondta Kató Béla. Rámutatott, egy ilyen mérvű intézménynek a város központjában a helye,

nem kell sajnálni a Bodok-szállót, hiszen tízszeres értéket kap vissza helyette a város.

Emlékeztetett, az önkormányzat többször meghirdette, kereste a befektetőt a hotel felújítására, ám mivel az nem felel meg a jelenlegi előírásoknak, nem akadt jelentkező, aki vállalta volna a hatalmas beruházást.

Antal Árpád a gondolatmenetet folytatva hozzáfűzte, a kommunizmus alatt a város sok értékes épületét lebontották, olyanokat építettek helyettük, amelyekkel a város lakossága nem tudott azonosulni, most olyan létesítményt terveznek, amely „irányt szab, minket képvisel”.