Kétkerekű suli Gyergyószentmiklóson

Barabás Orsolya 2020. február 14., 16:01

Balesetmegelőzési előadást és gyakorlati ismertetőt tartottak pénteken a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Általános Iskolában a magyarországi Safety Hungary képviseletében érkező fiatal szakemberek. Céljuk megtanítani a gyermekeket biztonságosabban, óvatosabban közlekedni.

Fotó: Barabás Orsolya

Az iskola dísztermében egymást váltották az osztályok a Kétkerekű suli elnevezésű program ismertetőjén. Lázár Nóra aligazgató szerint, amikor nincs hó, nagyon sok tanuló jár biciklivel iskolába, ezért is tartják fontosnak a biztonságos közlekedésről szóló oktatást.

„Mi a hétköznapokban motoros vezetéstechnikai oktatással foglalkozunk. 2011-ben indítottuk el Magyarországon a közlekedésbiztonsági programunkat, és idén sikerült eljutni ide, Erdélybe is” – ismertette Földi Attila instruktor, aki elmondta, az elméleti és gyakorlati bemutató során olyan dolgokra hívják fel a figyelmet, amivel nem biztos, hogy eddig találkoztak a diákok.

Fotó: Barabás Orsolya

Az előadás előtt a tanulóknak öt perc alatt kellett kitölteniük egy közlekedési szabályokkal kapcsolatos kétoldalas tesztet, amit az óra végen, az elhangzott ismeretek birtokában újra megtettek. Így a program vezetőinek lehetőségük volt összehasonlítani, mennyi hasznos információval bővült a résztvevők tudása a tájékoztató során.

Fotó: Barabás Orsolya

Az interaktív, kis videókkal, bemutatókkal tűzdelt előadás keretében elsősorban a gyalogos és kerékpáros közlekedési tudnivalókat, a biztonságot, a megfelelő öltözéket, felszerelést, a szabályok ismeretét és a balesetmegelőzést hangsúlyozták. Az elméleti tájékoztatást követően a

gyakorlatban is kipróbálhatták tudásukat a tanulók, hiszen motoros szimulátorokon kellett betartsák a közlekedési szabályokat.

A program keretében csütörtökön a gyergyóújfalvi diákok számára tartottak előadást, de

márciusban visszatérnek Hargita megyébe a szakemberek,

mert az elképzelések szerint a nyári vakációig 7000 itt élő gyermekkel ismertetik meg a legfontosabb közlekedési szabályokat.

Fotó: Barabás Orsolya

{A}