Kevés influenza elleni oltóanyag-utánpótlás érkezett Hargita megyébe

Széchely István 2020. február 14., 12:07

Megkapták, szétosztották és valószínűleg már el is fogyott az a kis mennyiségű influenza elleni ingyenes oltóanyag-utánpótlás, amelyet a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóságnak utalt ki a héten az egészségügyi minisztérium.

Minden megyébe kevés jutott. Országszerte 35 ezer adag oltóanyagot osztott szét a minisztérium a napokban. Képünk illusztráció Fotó: Kristó Róbert

Nőtt a felső légúti megbetegedések száma Hargita megyében, a kedden elkészült statisztika szerint az utolsó héten 2023 megbetegedést jelentettek a háziorvosok a megyei egészségügyi igazgatóságnak, míg a korábbi héten még csak 1894 volt. Az utolsó héten diagnosztizált betegek közül heten kerültek kórházba – kevesebben, mint az azt megelőző héten –, vagyis enyhébb lefolyásúak voltak a megbetegedések – számolt be a tapasztalatokról Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője.

A tüdőgyulladásos esetek száma alig változott, az utolsó héten 83 ilyen megbetegedést diagnosztizáltak megyeszerte, 14 esetben szorultak kórházi ellátásra a betegek.

Az igazolt influenzás megbetegedések száma a korábbi héten feljegyzett 13-hoz képest 22 volt az elmúlt héten, de nem történt a légúti fertőzéshez köthető haláleset a megyében – tájékoztatott az igazgatóság vezetője. Az influenzás megbetegedések miatt múlt pénteken bezárt maroshévízi általános iskolában időközben újraindult az oktatás, más tanintézetben nem kellett felfüggeszteni az oktatást azóta.

{A}

A megyei egészségügyi igazgatóság kedden

509 adag influenza elleni ingyenes védőoltást kapott az egészségügyi minisztériumtól, ezeket szét is osztották a háziorvosok között, ám ez a mennyiség olyan kevés, hogy valószínűleg már el is fogyott

– mondta Tar Gyöngyi, aki korábban arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy aki teheti, vásárolja meg és adassa be magának a védőoltást. Az igazgatóság utolsó felmérése szerint megyeszerte mintegy 4400 adag vakcinára lett volna még szükség az ingyenes oltásra jogosultak számára – az influenza elleni országos oltáskampány elején a minisztérium által Hargita megyének kiutalt 8700 adag már decemberben elfogyott.

A koronavírus megelőzése érdekében országosan elrendelt óvintézkedések alkalmazására még nem volt szükség Hargita megyében,

az igazgatóság sem a központi rendszeren belül, sem a lakosságtól nem kapott bejelentést Kínából Hargita megyébe hazatért személyről.

Van viszont már otthoni karanténba helyezett személy a szomszédos Kovászna megyében is: a járványügyi hatóság február ötödikén rendelte el az otthoni karantént egy középkorú, Kínából nemrég hazatért férfi esetében. Mint arról a Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője, Ágoston László tájékoztatta a Székelyhont, a férfi jól van, nincs semmilyen egészségügyi panasza, és láza sem. A karantén két hétig tart, addig nem hagyja el otthonát, a népegészségügyi igazgatóság járványtanászai tartják vele a kapcsolatot, naponta kétszer is felhívják telefonon, és bármilyen egészségügyi panasz esetén kivizsgálják – mondta el az igazgatóság vezetője.

Maros megyében is rendeltek már el karantént: a napokban egy Kínából hazatért anya került otthoni elszigetelésre, majd a szülői közösség kérésére első osztályos fia esetében is az a döntés született, hogy két hétig tartózkodjon otthon, ne járjon iskolába.