Hatvanötmillió euróból gazdálkodik idén Kovászna Megye Tanácsa

Bíró Blanka 2020. február 13., 20:10

Megszavazta csütörtökön a megyei képviselő-testület Kovászna Megye Tanácsának költségvetését: idén 313,2 millió lejből, azaz mintegy 65 millió euróból gazdálkodnak.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke emlékeztetett, hogy a tavalyi volt az elmúlt négy év legnagyobb büdzséje, akkor 346,5 millió lej állt a rendelkezésükre. A különbözet abból adódik, hogy bár a törvény azt írja elő, hogy a gyerekvédelmi rendszer finanszírozását 90 százalékban az állam fedezi, ezt tavaly figyelmen kívül hagyták, a rendszert teljesen átadták a megyéknek, ezért több pénzt is utaltak. Idén visszatértek a korábbi módszerhez, ezért 23 millió lejt elvettek a megyétől.

A működési költségek 42,12 százalékát így is a gyerekvédelmi és a szociális rendszer fenntartására fordítják.

A megyei önkormányzat a ráeső 3 millió lej helyett 16 millió lejt különített el a gyermekvédelmi hálózat fenntartására, hogy júliusig biztosított legyen a finanszírozás, hiszen akkor derül ki, hogy a költségvetés kiigazítás során milyen döntést hoz a kormány.

{A}

Az idei prioritások között szerepel, hogy folytassák a települések korszerűsítési programját, a cél, hogy növeljék a kistelepülések népességmegtartó erejét, itthon tartsák és hazacsalogassák a fiatalokat.

A beruházások és fejlesztések Európai Uniós és kormányprogramokból, valamint saját költségvetésből valósulnak meg. Uniós forrásokból zajlik a Székely Nemzeti Múzeum felújítása, a megyei kórház sürgősségi osztályának bővítése, a hivatásos nevelőszülő-hálózat bővítése, a Hargita és Brassó megyék felé vezető utak korszerűsítése, és startup-kipályáztatás.

Kormánypénzből tervezik a kórházi helikopter-felszállójának megépítését, a tüdőbeteg-gondozó osztály és a belgyógyászat felújítását, a stroke-központ megvalósítását, orvosi műszerek vásárlását, és a csatornahálózat felújítását.

Henning László a folyamatban levő beruházások között említette, hogy három családi típusú ház épül az állami gondozásban levő gyerekek számára, felújítják a speciális iskola sepsiszentgyörgyi épületét, az oltszemi Mikó kastélyt, a málnásfürdői épületegyüttest, valamint a Gyárfás Jenő Képtárt.