Azt állítják ezért (is) nőtt a sikeresen érettségizők aránya több Hargita megyei iskolában

Iszlai Katalin 2020. február 13., 19:19

Egyebek mellett a sikeresen érettségizők arányának növelését tűzte ki célul a világszinten egyedülállónak számító ROSE-program, amely keretében a Világbank anyagi támogatásával szervezhetnek eredményességet javító programokat a gyengébben teljesítő romániai középiskolák.

Fotó: Gábos Albin

Románia közel ezer tanintézete részese a Világbank által finanszírozott ROSE-programnak (Romania Secondary Education Project – Romániai Középfokú Oktatási Projekt), amelynek lebonyolítására több mint 200 millió eurós (egymilliárd lejen felüli) támogatást kapott az ország. A programot 2015-ben indították el, az első két év azonban a tervezésről, pályázatírásról szólt, így tulajdonképpen csak 2017-ben rajtolt el a gyakorlatban.

Az azóta elért eredményekről az ország számos pontján beszámolókat tartanak a napokban, a Hargita megyei megvalósításokat csütörtökön az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában ismertette Radu Jugureanu projektvezető.

Fotó: Gábos Albin

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a ROSE-program célja az iskolaelhagyás csökkentése, a tanulmányi eredmények és az érettségin való átmenési arány javítása, illetve a motiváció növelése. Mindezt számos eszközzel érhetik el az iskolák a megpályázott összeg felhasználásával, ezek közé tartoznak például a felzárkóztató órák, a pályaválasztási tanácsadás és egyéni tanácsadás, fejlesztés, a tanórán kívüli tevékenységek (tanulmányutak, ösztöndíjak, részvétel különböző versenyeken), illetve az iskolai helyiségek felújítása vagy az eszközbeszerzés.

Az iskolák 70 és 152 ezer euró közötti összegekre pályázhattak.

Fotó: Gábos Albin

Noha a program finanszírozása akadozott az évek során, a kiosztott összegeket látszólag eredményesen használták fel a középiskolák, hiszen a 2018–2019-es tanévben országos szinten 4,41 százalékkal javult az érettségin az átmenési arány a programban résztvevő iskolákban, miközben a többi tanintézetben ez az arány csak 2,34 százalék volt.

Hargita megyében még ennél is látványosabb a fejlődés: az átmenési arány 6,80 százalékkal javult, ami a nyolcadik legjobb eredménynek számít a 41 megye közül.

Hargita megyében összesen 17 középiskola részese a programnak, ezek közül négy tanintézmény még a megyei átlagnál is jobb eredményeket ért el: az említett tanévben a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskolában 9,80 százalékkal nőtt az érettségi átmenési arány, a gyergyószentmiklósi Batthyányi Ignác Műszaki Szakközépiskolában 12,85 százalékkal, a csíkszeredai Joannes Kájoni Szakközépiskolában 18,79 százalékkal, a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskolában pedig 22,22 százalékkal. A program az előzetes adatok szerint 2022 végén ér véget, de szükség esetén a futamidő meghosszabbítható 2024 júniusáig.

{A}