Az aláírások mintegy tíz százaléka gyűlt össze, de a meccs még nincs elvesztve

Bíró Blanka 2020. február 13., 13:57

Nehezen halad a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezéshez az aláírások gyűjtése, de a mérkőzés még nincs elvesztve – fogalmazták meg csütörtökön Sepsiszentgyörgyön az SZNT vezetői.

Aláírásra buzdítanak Fotó: Bíró Blanka

A belvárosi Erzsébet parkban, a gróf Mikó Imre-szobor közelében Kulcsár-Terza József MPP-s parlamenti képviselő kezdeményezésére állítottak fel aláírásgyűjtő-standot. A politikus elmondta, egy hétre váltott ki közterület-foglalási engedélyt, de ezt minden bizonnyal meg fogják hosszabbítani, és naponta 12–15 óra között gyűjtik a szignókat. Hangsúlyozta, ebben az ügyben

a székelységnek erőt, összefogást kell felmutatnia, mindegy, hogy az RMDSZ-nél, az MPP-nél, az SZNT-nél, vagy elektronikusan írnak alá.

Ferencz Csaba, az SZNT alelnöke a sajtótájékoztatón üdvözölte, hogy korábbi ígéreteiknek megfelelően a partnerszervezetek most már tevőlegesen is az ügy mellé álltak, ami látszik is, hiszen az utóbbi hetekben felgyorsult a folyamat. „A nemzeti régiók védelmében indított polgári kezdeményezés

az autonómia előszobája.

Az önrendelkezés kivívásának sok eszköze van, ez az egyik. Nemcsak Székelyföld identitásának megőrzéséről van szó, hanem arról, hogy Európában megmozdulhatnak, összefoghatnak a nemzeti régiók, hogy megőrizzék sajátos jellegüket” – mondta Ferencz Csaba. Rámutatott,

elektronikus formában valamivel több mint 83 ezer aláírás gyűlt össze, a papírformátumot még nem összesítették.

Magyarországon két hónapja elindult egy sajtókampány, Erdélyben is arra törekednek, hogy tudatosítsák a kezdeményezés jelentőségét. „Nem kell elbátortalanodni, amiért még csak az aláírások 8–10 százaléka gyűlt össze.

Ezt a mérkőzést május 7-én 24 órakor fújják le, hosszabbítás nem lesz, de az utolsó másodperc is fontos, még akkor is eldőlhet a győzelem”

– mondta Ferencz Csaba. Szerinte most, amikor az Európai Unió gyengélkedik, a polgári kezdeményezés intézményének felhasználása lökést adhat annak, hogy Székelyföld – amelynek létezését Romániában még sokan tagadják – a többi nemzeti régióval együtt megjelenjen Európa térképén.

A polgári kezdeményezést online itt lehet támogatni.

{A}