Év végéig használható marad a szigetországban az európai egészségbiztosítási kártya

Széchely István 2020. február 15., 12:01

Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése ellenére továbbra is jogosultak ingyenes sürgősségi egészségügyi ellátásra az EU-tagországok állampolgárai az Egyesült Királyságban. Így a Romániában kiállított európai egészségbiztosítási kártyák is érvényben maradnak.

A kilépés ellenére év végéig használható marad a szigetországban az európai egészségbiztosítási kártya Fotó: Barabás Ákos

Nem kell aggódniuk azoknak, akik az Egyesült Királyságba készülnek utazni és bizonytalanok voltak azzal kapcsolatban, hogy baleset vagy váratlan megbetegedés esetén kaphatnak-e ingyenes sürgősségi ellátást az EU-ból kilépett szigetországban.

Az európai egészségbiztosítási kártyák érvényességével kapcsolatban megnyugtató hírekkel szolgált Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója. Mint mondta,

Nagy-Britannia kilépésekor egy év végéig tartó átmeneti időszak lépett érvénybe, így 2020. december 31-éig használható marad a szigetországban az európai egészségbiztosítási kártya,

tehát ott is jogosultak az ingyenes sürgősségi ellátásra a Romániában kötelező egészségbiztosítással rendelkező állampolgárok. Ezzel kapcsolatban egyébként az utóbbi időben sokan érdeklődtek a megyei egészségbiztosítási pénztárnál – számolt be róla az intézmény vezetője.

Az egészségbiztosítási pénztárnál összeállított, a britek EU-ból való kilépésével kapcsolatos tudnivalókat tartalmazó tájékoztató szerint a romániai egészségbiztosítással rendelkezők az év végéig tartó átmeneti időszakban is igénybe vehetnek tervezett, ingyenes nagy-britanniai kezeléseket – az eddigi feltételek mellett, az S2-es vagy E112-es formanyomtatvány alapján –, még akkor is, ha a tervezett kezelésre az átmeneti időszak vége után kerül sor. Az említett időszakban ugyanakkor a szabad mozgásról szóló uniós jogszabályok is érvényben maradnak a szigetország területén, és a korábbi gyakorlatnak megfelelően minden európai nyomtatványt is kiállítanak.

{A}

Az európai egészségbiztosítási kártyával kapcsolatban Duda Tihamér egy másik fontos újdonságról is beszámolt. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) intézkedése értelmében

ezentúl az érvényességi időn belül is igényelhető, kicseréltethető a kártya.

Így most azok is kártyához juthatnak, akik a 2018. december – 2019. november közti időszakban kérelmezték a kártya kiállítását, de helyette csak papírra nyomtatott igazolást kaptak, mert a kártyák előállítására vonatkozó szerződés-megújítás körül kialakult bonyodalmak miatt országszerte szünetelt a kártyanyomtatás. Számukra ez múlt év februárjában még kellemetlenebbé vált, ugyanis akkor a CNAS a korábbi egy évről két évre meghosszabbította a kártyák érvényességét. Így az igazolásoké is két évre nőtt, és azokat a kártyanyomtatás novemberi újraindulása ellenére sem cseréltethették ki a korábbi igénylők.

Mostantól viszont lehetőségük lesz erre: a kártyanyomtatás 8,33 lejes költségét kifizetve igényelhetik a plasztiklapot. Ez érvényes azokra is, akiknek elveszett vagy tönkrement a kártyájuk, igazolásuk, illetve megváltoztak a személyes adataik, tehát mindazokra, akik a kétéves érvényességi idő lejárta előtt igényelnek új európai egészségbiztosítási kártyát.

Tudni kell azonban, hogy

az utánnyomott kártya érvényessége megegyezik majd az eredetiével

– hívta fel a figyelmet duda Tihamér. Az utánnyomott európai egészségügyi kártya igényléséhez egy formanyomtatványt kell kitölteni – megtalálható az intézmény honlapján –, majd azt benyújtani a megyei egészségbiztosítási pénztárhoz. A kártya költségét a pénztárnál vagy banki átutalással is ki lehet fizetni. A plasztiklapot egy héten belül postás viszi ki az igénylő lakcímére. Azoknak, akik újonnan vagy előző kártyájuk érvényességi ideje végén igényelnek európai egészségbiztosítási kártyát, továbbra sem kell fizetniük érte – tájékoztatott Duda Tihamér.