Egy program, ami anyagi segítséggel ösztönzi az oktatás színvonalának növelését

Bíró Blanka 2020. február 12., 21:58

Országos szinten 4,41 százalékkal javult az érettségin az átmenési arány azokban az iskolákban, melyek részt vesznek a ROSE (Romania Secondary Education Project) programban, mutatott rá a szerdai sepsiszentgyörgyi értékelőn Radu Jugureanu projektkoordinátor.

Amely tanintézmények részt vesznek a ROSE-programban, ott érezhetően javul az átmenési arány az érettségin – állítják a projekt koordinátorai. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A programban részt vevő tanintézetekben kétszer akkora javulást értek el, mint azokban az iskolákban, melyek nem pályáztak támogatásra. A ROSE hétéves futamidejű, 2022-ben jár le, lebonyolítására 200 millió eurós támogatást kap az ország a Világbanktól.

Az országban közel ezer középiskola és egyetem vesz részt, átlag 100 ezer eurót hívhatnak le a végzős diákok érettségire való felkészítésére, a lemorzsolódás csökkentésére.

Tulajdonképpen a középiskolák végzős diákjai és az egyetemek elsőéves hallgatói számára biztosítanak felkészítőket, tanácsadást, hogy egyrészt sikeresen érettségizzenek, másrészt a továbbtanulást ne adják fel már az egyetem első évében, mint ahogy a kimutatások alapján sokan megteszik. A megpályázott pénzből a tanintézetek felkészítőket tarthatnak,

tehát kifizethetik a tanároknak a pluszórákat, de szervezhetnek tanulmányi kirándulásokat, versenyeket, sőt kisebb beruházásokat is eszközölhetnek, például javításokat végezhetnek, de vásárolhatnak didaktikai segédanyagokat vagy laboratóriumi felszereléseket is.

Radu Jugureanu elmondta, 2017-ben megkapták a pénzt a projektre, 2018-ban nem volt rá finanszírozás, tavaly a szükséges összeg egyharmadát utalta a pénzügyminisztérium, összesen 30 millió lejt, de még ilyen körülmények között is vannak eredmények.

Nem a gyerekek hibája, hogy a szüleik külföldön dolgoznak, hogy gyakran ők is kénytelenek feketén dolgozni a megélhetésért

– mondta a projektvezető. Bírálta a mindenkori román kormányt, hiszen a 2001/1-es oktatási törvény előírja, hogy a bruttó nemzeti össztermék (PIB) 6 százalékát kell az oktatásra fordítani, ám ez egyetlen évben sem történt. „A világon a legtöbb pénzt az egészségre, majd az oktatásra költik, csak a harmadik helyen áll a fegyverkezés.

Ha Románia is több pénzt fordítana az oktatásra, akkor a gyerekek meleg ebédet kaphatnának, megoldható lenne a szállításuk, jobban tudnának összpontosítani a tanulásra

– mondta Jugureanu. Rámutatott a nemzetközi kimutatások szerint, egy euró befektetés az oktatásba egy év alatt 10 euró profitot generál, ha egy százalékkal lefaragják az analfabetizmus mértékét az 2,5 százalékot javít a termelékenységen, és 1,5 százalékkal növeli a bruttó nemzeti összterméket, egy év plusz tanulás 9,7 százalékkal több jövedelmet jelent a személynek. A ROSE pénzt generál az országnak, és megváltoztathatja a fiatalok jövőjét – szögezte le a projektvezető.

{A}